Χαλάει ο καιρός: Καταιγίδες και μπουρίνια μετά την ζέστη- Έρχονται «ψυχρές λίμνες»

Χαλάει ο καιρός: Καταιγίδες και μπουρίνια μετά την ζέστη- Έρχονται «ψυχρές λίμνες» Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Την θέση τους σε βροχές, καταιγίδες μέχρι και χαλαζοπτώσεις δίνουν οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες, με τον καιρό να κάνει στροφή 180 μοιρών τις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, «μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες έρχονται επικίνδυνα μπουρίνια και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

Όπως εξηγεί μέσω Facebook, αιτία για την αλλαγή του καιρού είναι το «φαινόμενο ψυχρής λίμνης», δηλαδή μια «κλειστή» περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Με τα μπλε βέλη σημειώνονται οι δύο διαδοχικές ψυχρές λίμνες που αναμένεται να μας απασχολήσουν τη νέα εβδομάδα:

Ήλιος το πρωί, καταιγίδες το βράδυ- Βροχές και στην Αττική

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας «ξεγελάσουν», καθώς μπορεί η ημέρα να ξεκινά με καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, αλλά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ ενδέχεται να ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι.

Στον δεύτερο χάρτη καταγράφεται η πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ