H Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες στην νομική εργασιακή ισότητα των φύλων

H Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες στην νομική εργασιακή ισότητα των φύλων Facebook Twitter
0

Εάν είστε γυναίκα και θέλετε να είστε σε νομικά ισότιμη εργασιακή βάση με τους άνδρες, τότε το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία είναι οι μοναδικές χώρες που εξασφαλίζουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο στις κορυφαίες χώρες βρέθηκε και η Ελλάδα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρακολούθησε τις νομικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία, διαπίστωσε ότι αυτές είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που κατοχυρώνουν την ισότητα των φύλων σε νόμους που επηρεάζουν την εργασία.

Η έκθεση του 2019, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, μετρά τις διακρίσεις λόγω φύλου σε 187 χώρες και διαπίστωσε ότι, πριν από μια δεκαετία, καμία χώρα δεν παρείχε στις γυναίκες και στους άνδρες ίσα νομικά δικαιώματα.

Για την κατάταξη, η Παγκόσμια Τράπεζα αξιολόγησε οκτώ διαφορετικούς δείκτες που επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής - από την ελεύθερη κυκλοφορία έως τη συνταξιοδότηση - εντοπίζοντας νομικά εμπόδια είτε στην απασχόληση είτε στην επιχειρηματικότητα.

Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε και ταξινομήθηκε, με μεγαλύτερη βαθμολογία το 100 η οποία υποδεικνύει την απολυτή ισότητα. Μόνο έξι έλαβαν το 100%.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες βαθμολογίες είχαν αυξηθεί από 70 σε 75. Από τις 39 χώρες με αποτελέσματα 90 ή και παραπάνω, οκτώ ήταν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας η οποία είναι στη δεύτερη ομάδα χωρών που ισοψηφούν, συγκεντρώνοντας 97,5. Το ίδιο σκορ έχουν οι Αυστρία, Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ιρλανδία. 

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σημείωσαν τη μικρότερη πρόοδο, με μια μέση αύξηση μόλις 2,86, και σκορ 47,37.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών είχαν διαδραματίσει καίριο ρόλο στην κινητοποίηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ενώ η έκθεση σημείωσε σημαντική συνολική πρόοδο, παρέμειναν πολλά να γίνουν για να εξισορροπηθούν οι όροι ανταγωνισμού.

Η καθιέρωση νομικών μεταρρυθμίσεων δεν οδήγησε αναγκαστικά σε αλλαγές και το σκορ 100 δεν σημαίνει αυτόματα την ισότητα 100%.

Και αυτό γιατί η άνιση αμοιβή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ατέλειωτα προβλήματα των πυρόπληκτων: Από την έκδοση νέας ταυτότητας μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος 

Ελλάδα / Τα ατέλειωτα προβλήματα των πυρόπληκτων: Από την έκδοση νέας ταυτότητας μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος 

Καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και σταθερής τηλεφωνίας παρά την καταστροφή των περιουσιών τους από την πυρκαγιά στις 11 και 12 Αυγούστου
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ