Γκανάς για τους σεισμούς στην Αττική: Μικρό το ρήγμα, θα συνεχίσει με δονήσεις έως 4 Ρίχτερ

Γκανάς για τους σεισμούς στην Αττική: Μικρό το ρήγμα, θα συνεχίσει με δονήσεις έως 4 Ρίχτερ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι διαρκείς μικροί σεισμοί στην Αττική είναι μικρό και δεν υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο σεισμό όπως της Πάρνηθας, εξηγεί ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

Από τις 11 Δεκεμβρίου στη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε 36 μικροσεισμούς, έντασης από 0,5 έως 2,8 Ρίχτερ, γεγονός που μας δείχνει ότι πρόκειται για αχαρτογράφητο, αλλά μικρό ρήγμα ή μια σειρά από μικρότερα ρήγματα, είπε ο ίδιος.

Ο σημερινός σεισμός μετρήθηκε τελικά στα 2,3 Ρίχτερ, όπως ενημέρωσε ο κ. Γκανάς, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η μικροσεισμικότητα υπάρχει από το Παλαιό Ψυχικό μέχρι του Παπάγου, σε μια απόσταση που μοιάζει «παράλληλη» με το ρήγμα της Πάρνηθας, που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999.

Ο κ. Γκανάς εκτίμησε μάλιστα ότι ενδεχομένως αυτό το μικρό ρήγμα ή ρήγματα, να έχει ενεργοποιηθεί από κινήσεις ρευστών στον φλοιό: «Μπορεί και από τη βροχή να έχουν ενεργοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος, επίσης, εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί πιθανώς για λίγους μήνες και ζήτησε από όλους «υπομονή», καθώς υπογράμμισε πως από αυτού του είδους τους σεισμούς, δεν υπάρχει κίνδυνος. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα κτήριά μας είναι πολύ καλά εξοπλισμένα», είπε.

Όσον αφορά στο αν η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερης έντασης σεισμούς, δήλωσε πως ενδεχομένως κάποιες δονήσεις να μετρηθούν και πάνω από τα 3 Ρίχτερ, «μπορεί να πάει μέχρι και 4», όπως είπε, τονίζοντας πως «είναι πολύ ασθενείς δονήσεις αυτές».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυσηχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Ελλάδα / Ανησυχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Υψηλά είναι και τα ποσοστά εθισμού στα social media, σύμφωνα με την έρευνα ESPAD 2024, που πραγματοποιείται σε 37 χώρες σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά
LIFO NEWSROOM