Explainer: Τι συμβαίνει με το Χαμόγελο του Παιδιού;

Explainer: Τι συμβαίνει με το Χαμόγελο του Παιδιού; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Τζόια Κόκλα/ LIFO
0

—Τι έχει συμβεί μέχρι εδώ με το Χαμόγελο του Παιδιού και γιατί ο Πρόεδρος του, Κώστας Γιαννόπουλος βάλλει ευθέως εναντίον της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου;

Η «κόντρα», αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι αυτό που συμβαίνει, επισήμως ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν εκδόθηκε υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θεσπίζονταν κανόνες και προδιαγραφές για τη φροντίδα και την προστασία παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές.

—Τι ακριβώς προέβλεπε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση;

Πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας, στελέχωσης, κτηριολογικών προδιαγραφών, ελέγχου των συνολικά παρεχομένων υπηρεσιών και προκειμένου η φροντίδα των παιδιών εντός των δομών να είναι η καλύτερη δυνατή. Δεύτερον, η απόφαση προέβλεπε ένα πρώτο βήμα σ’ αυτό που κοινώς γνωρίζουμε ως «απο-ιδρυματοποίηση», δηλαδή η λειτουργία των συγκεκριμένων δομών να είναι προσανατολισμένη στην εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, στερείται την οικογένειά του.

—Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των υπεύθυνων τέτοιων δομών στην απόφαση της υπουργού;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα μεγάλο ποσοστό –πάνω από 80%- έδειξε διάθεση συνεργασίας και εναρμόνισης των λειτουργιών τους με τα νέα δεδομένα και τις προδιαγραφές που ορίζονταν από την υπουργική απόφαση.

—Και το Χαμόγελο του Παιδιού που εμπλέκεται στην όλη υπόθεση;

Από τις πρώτες ημέρες που επικοινωνήθηκαν οι αλλαγές, υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος τότε έκανε λόγο για ενδεχόμενο λουκέτο στα 14 σπίτια ημερήσιας φροντίδας του Χαμόγελου. Όπως είχε δηλώσει τότε και κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιαννόπουλος η αυστηρότητα της απόφασης εξαντλείτο στις κτηριακές προϋποθέσεις, χωρίς να δίνεται έμφαση στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των παιδιών. Υπήρξαν μάλιστα και αιχμές για «προχειρότητα» στο σχέδιο του προγράμματος αναδοχής, που κατά τον κ. Γιαννόπουλο, θα είχε συνέπεια την «επιστροφή» των παιδιών σε δομές και ιδρύματα.

—Από τότε, λοιπόν, χρονολογείται η αντιπαράθεση;

Όχι. Όπως αναφέραμε και παραπάνω η αντιπαράθεση επισήμως ξεκίνησε με την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Ανεπισήμως, έναν μήνα νωρίτερα από την έκδοση, η κυρία Μιχαηλίδου είχε μία έντονη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού στο Forum των Δελφών.

—Τι ανέβασε τους τόνους σε μία τέτοια, συνήθως ήπιων συζητήσεων, διοργάνωση;

Η διαφωνία της υπουργού με τη λογική και την πρακτική των τηλεμαραθωνίων. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση μοιραία έφτασε στο πλαίσιο που έχει θεσπίσει το υπουργείο για τη λειτουργία ιδιωτικών φορέων και σχετικά με τη χρηματοδότηση και την άντληση πόρων από το δημόσιο και όχι μόνο από αυτό. Τότε είχε σημειωθεί η οργισμένη τοποθέτηση του κ. Γιαννόπουλου για το γεγονός ότι το υπουργείο δεν ενέκρινε τη διενέργεια τηλεμαραθωνίου σε συνέργεια με την ΕΡΤ και για την οικονομική ενίσχυση του Χαμόγελου, κάτι που συνέβαινε απρόσκοπτα τα προηγούμενα χρόνια.

—Μάλιστα. Πόση σχέση έχουν οι έλεγχοι στην «Κιβωτό του Κόσμου» με τα όσα προκύπτουν ως πληροφορίες για τα οικονομικά του «Χαμόγελου του Παιδιού»;

Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση οι δύο περιπτώσεις. Το μπαράζ αποκαλύψεων για τα περιουσιακά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου» προέκυψε στον απόηχο των σοβαρότατων καταγγελιών ενός νεαρού, εναντίον του άλλοτε διαχειριστή της δομής, πατρός Αντωνίου. Οι πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού προέκυψαν μετά από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Βασίλη Λαμπρόπουλου.

—Επιγραμματικά, τι αποκάλυπτε το ρεπορτάζ του κυρίου Λαμπρόπουλου;

Κατ’ αρχάς, την ύπαρξη σημαντικού πλεονάσματος (6.000.000 ευρώ) που πρακτικά διέψευδαν τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου για «προβλήματα επιβίωσης του οργανισμού» και τις εκκλήσεις του προς τους πολίτες για οικονομική στήριξη του Χαμόγελου.

Δευτερευόντως, η ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα, στον οποίο είχαν κατατεθεί 5.000.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά, στο ρεπορτάζ αναφέρονταν τόσο καταγγελίες για προβληματική διαχείριση σε αρκετά από τα 230 ακίνητα του «Χαμόγελου» ανά την Ελλάδα, σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, κόντρες με την ΕΛ.ΑΣ για τη διαχείριση υποθέσεων εξαφανίσεων, αλλά κυρίως απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου για όλα τα παραπάνω, εδώ και δεκαετίες.  

—Υπήρξε κάποια αντίδραση του κ. Γιαννόπουλου σε όλα αυτά;

Η αντίδραση ήταν ακαριαία με την έκδοση ανακοίνωσης, λεπτομερέστατου Δελτίου Τύπου και μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου στα οποία απαντήθηκαν όσα θίγονταν στο ρεπορτάζ. Ειδικά δε για το πλεόνασμα των 6 εκ. ευρώ, ο οργανισμός εξήγησε ότι είναι το πλεόνασμα που όφειλε να έχει –με ετήσια έξοδα για το 2021 τα 15.566.000 ευρώ- για να διασφαλίσει τις επιβιωτικές ανάγκες των παιδιών στις δομές του και για χρονικό διάστημα 5 μηνών.

—Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τις καταγγελίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα;

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, μία υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα ερευνάται ακόμη, ωστόσο, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τις δικαστικές αρχές.

—Άρα, στο ζήτημα των οικονομικών όλα νόμιμα και με στοιχεία...

Βάσει των όσων προσκόμισε ο κύριος Γιαννόπουλος, όλα φαίνεται να δικαιολογούνται –οι δωρεές, η παραχώρηση ακινήτων, κ.λπ- ωστόσο, η ειδησεογραφία που έχει προκύψει, έχει δημιουργήσει σε σοβαρή μερίδα της κοινωνίας ηθικά διλήμματα για το ύψος των ποσών που διαχειρίζεται ένας τέτοιος οργανισμός, πόσω μάλλον όταν ο επικεφαλής του, συχνά σπεύδει συχνά να  ζητήσει τη βοήθεια του απλού πολίτη για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.

—Χθες, τι αναζωπύρωσε την κόντρα Γιαννόπουλου – Μιχαηλίδου;

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή και όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα, διατύπωσε την απορία, πώς είναι δυνατόν ο κ. Γιαννόπουλος, με το συγκεκριμένο αποθεματικό να μην αποφασίζει να συμμορφωθεί με την υπουργική απόφαση, αφού χρήματα υπάρχουν. «Εκείνο που λέω είναι ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα, το Χαμόγελο, είναι πλεονασματικό 20 εκατ. και (σ.σ. ο κ. Γιαννόπουλος) μένει σε ένα πολύ πλούσιο σπίτι, και να λένε ότι δεν μπορούν να φτιάξουν τις δομές όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μιχαηλίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε σε καταγγελία που είχε λάβει –και αφορούσε από τον μισθό της συζύγου του κ. Γιαννόπουλου και διαδικασία υιοθεσίας, μέχρι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων και κακοδιαχείρισης σε δομές του Χαμόγελου- και την οποία έχει διαβιβάσει στην εισαγγελία. Η ίδια καταγγελία έχει διαβιβαστεί τόσο στην Εθνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

—Πέρα από τις αντεγκλήσεις περί περιουσιακών στοιχείων, πολυτελούς κατοικίας του Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, υπάρχει όντως πρόθεση από την υπουργό να κλείσει τις δομές, όπως καταγγέλλει συχνά πυκνά ο κ. Γιαννόπουλος;

Καμία. Πρόθεση της Μιχαηλίδου είναι σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα για τις δομές αυτές –είτε προέρχονται από το δημόσιο είτε από ιδιώτες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες- καταλήγουν στα παιδιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ακόμη και πηγές που δεν διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση, μέχρι το 2019, δεν γνώριζε κανείς τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές και ιδρύματα στην Ελλάδα. Η βασική φιλοδοξία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων –και ένα ισχυρό χαρτί σε ό,τι αφορά την εργασία της στο συγκεκριμένο πόστο- είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδοχής, κάτι που θεωρεί προσωπικό (πολιτικό) στοίχημα και μετά από ανυπαρξία δράσης δεκαετιών στο συγκεκριμένο ακανθώδες ζήτημα.

  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM