Έτοιμη η λίστα με τα πρώτα αυθαίρετα προς κατεδάφιση

Έτοιμη η λίστα με τα πρώτα αυθαίρετα προς κατεδάφιση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έτοιμη είναι η λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα τα οποία πρόκειται να γκρεμιστούν στην Αττική.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να τη στείλει άμεσα στο Μαξίμου, προκειμένου το ερχόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργολάβοι της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής το έργο τους.

Σύμφωνα με όσα γράφει το «Βήμα» οι πρώτες κατασκευές που θα κατεδαφιστούν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Έτσι, στη λίστα έχουν περιληφθεί 25 κτίσματα που χτίστηκαν παράνομα στην περιοχή της Μάνδρας, αυθαίρετα που «φύτρωσαν» στην αναδασωτέα (μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009) έκταση της Πεντέλης, στον Μαραθώνα, στην παραλιακή ζώνη της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, στη Νέα Μάκρη, στον Μαραθώνα, στο Μάτι κλπ. καθώς και στους τρεις εθνικούς δρυμούς της Αττικής.

Στη λίστα περιλαμβάνονται από μεγάλες βίλες έως μικρής κλίμακας παράνομες κατασκευές, όπως περιφράξεις, οι οποίες ωστόσο, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, όπως αποδείχθηκε μετά την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη πως προτεραιότητα θα έχουν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό, οριοθετημένα ρέματα, δάση, αναδασωτέες και προστατευόμενες περιοχές, καθώς και τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Συνολικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας υπάρχουν 2.500 δασικά αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, και άλλα 700 στο αιγιαλό.

Από αυτά, τα 42 έχουν εκδοθεί για κτίσματα στην περιοχή της Πεντέλης, άλλα 26 για αυθαίρετα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και 65 για παρανομίες στην περιοχή των Μεγάρων.

Σύμφωνα με τροπολογίες του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, περιορίζεται πλέον η δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζονται πόροι πέντε εκατ. ευρώ για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από το Πράσινο Ταμείο.

Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο των κατεδαφίσεων δίνεται επίσης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η δυνατότητα να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους έργα κατεδαφίσεων έως 135.000 ευρώ, αλλά και να επεκτείνουν το φυσικό αντικείμενο στις υφιστάμενες εργολαβίες κατά 50%.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ