«Επιχείρηση Ελευθερία»: Πώς και πότε θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Πώς και πότε θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα Facebook Twitter
EPA
0

Το σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα μας με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία» αναμένεται να ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα.

Πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

Βασικός στόχος είναι να θωρακιστεί ο πληθυσμός από τον κορωνοϊό και να φτάσει το εμβόλιο «σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «σύνθετη άσκηση» και μίλησε για τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, ενώ τόνισε ότι ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, «άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την άσκηση».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Τέλος σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δωθεί το πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM