Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca για νεότερες ηλικίες μετά τις ακυρώσεις των ραντεβού που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα, στον απόηχο των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων διεθνώς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την πολιτεία να επιτραπεί ο εμβολιασμός των νεότερων σε ηλικία με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αφενός μεν για μην χαθούν οι δόσεις του εμβολίου και αφετέρου για να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

 

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αποκλειστούν ορισμένες ηλικιακές ομάδες από την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παρενεργειών.

 

Σήμερα αναμένεται και η γνωμοδότηση της γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγησή του.

 

Όπως ανακοίνωσε, διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

 

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική, επιλέγοντας διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για χορήγηση του εμβολίου. Άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες σε πολίτες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19. 

 

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε επιτραπεί σε πολίτες ηλικίας 18 ετών μέχρι και 64 ετών, και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

 

Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που  αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr