ΕΛ.ΑΣ και Europol συνέλαβαν βασικό μέλος σπείρας παράνομης προώθησης μεταναστών

ΕΛΑΣ και EUROPOL συνέλαβαν βασικό μέλος σπείρας παράνομης προώθησης μεταναστών Facebook Twitter
Φωτ: unsplash
0

Ένας άνδρας συνελήφθη από τις αρχές για πλαστογραφία και παράνομη προώθηση μεταναστών τουλάχιστον από το 2021.

Ο άνδρας συνελήφθη χθες σε αστυνομική επιχείρηση της διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η σύλληψη είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας των αστυνομικών Αρχών της Ελλάδας και της Γερμανίας, σε συνεργασία με την Europol.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών που στερούνται νόμιμων εγγράφων καθώς και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνων ερευνών διαπιστώθηκε ότι ως βασικό μέλος κυκλώματος πλαστογραφίας, προέβαινε στη συστηματική διακίνηση, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων - πλαστών, νοθευμένων ή γνήσιων.

Από τη δράση κέρδιζε σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι εμπορευόταν δελτία ταυτότητας ευρωπαϊκών χωρών για 330 ευρώ το καθένα.

Το εύρος της δράσης του καταδεικνύεται από το πλήθος των κατασχεθέντων φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου τρίτων προσώπων, καθώς και υλικών όπως διαφάνειες με απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστών εγγράφων.

Συνολικά, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 13 ταυτότητες, 8 διαβατήρια, 8 άδειες διαμονής, 3 προξενικές θεωρήσεις (VISA), 2.750 ευρώ, άδεια ικανότητας οδήγησης, δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, διαφάνειες με απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας διαβατηρίων, ταχυδρομικοί φάκελοι και αποδείξεις δεμάτων, φωτογραφίες τρίτων προσώπων (τύπου διαβατηρίου), συσκευή ανίχνευσης U.V. και μικροϋλικά που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων και κινητό τηλέφωνο.

Όλα τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγραφα θα σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο σε αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ, η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στην Ξάνθη: Δύο άντρες και δύο γυναίκες οι νεκροί - Πώς συνέβη το δυστύχημα

Ελλάδα / Τροχαίο στην Ξάνθη: Δύο άντρες και δύο γυναίκες μόλις 20-25 ετών οι νεκροί - Πώς συνέβη το δυστύχημα

Ο πέμπτος επιβάτης του μοιραίου αυτοκινήτου και τρεις από τους επιβάτες του λεωφορείου με το οποίο συγκρούστηκε αυτό, έξω από την Ξάνθη, είναι σοβαρά τραυματισμένοι
NEWSROOM