Ελαιόλαδο: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την τιμή ανά λίτρο

Ελαιόλαδο: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την τιμή ανά λίτρο Facebook Twitter
0

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των ελαιοπαραγωγών για τις τιμές της φετινής σοδειάς στο λάδι.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, μετέφερε τις πληροφορίες που έχει ο κλάδος τις τελευταίες ημέρες, τόσο για τη διαμόρφωσης της τελικής λιανικής τιμής, όσο και για τα κωλύματα στη συγκομιδή.

«Τα 7 ευρώ/λίτρο είναι η τιμή του ελαιοτριβείου, συμβαίνει σε πολλά ελαιοτριβεία της χώρας. Το λάδι κυμαίνεται στον παραγωγό από 5 ευρώ έως 7, επομένως το λιοτρίβι έχει τη δυνατότητα, νόμιμα και φορολογικά και με απόδειξη ή τιμολόγιο να το κάνει», ανέφερε αρχικά ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Το 2022-23 έβγαλε η χώρα 350.000 τόνους λάδι. Το εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι και είδαμε να αγοράζεται το 80% του λαδιού από 4,5-5,5 ευρώ και μετά από 3-4 μήνες να το βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ από 12 ευρώ έως και 17 ευρώ. καθαρή αισχροκέρδεια», συνέχισε ο κ. Χιλετζάκης.

Τέλος, ο Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έφερε η ανομβρία, καθώς οι παραγωγοί περίμεναν βροχές. «Υπήρχε μια πρόβλεψη για την χώρα μας από 230.000 – 250.000 τόνους φέτος. Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι υλοποιήσιμα ακόμα. Περιμέναμε βροχοπτώσεις αλλά έβρεξε λίγο. Με τα στοιχεία που έχουν ως τώρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόβλεψη γιατί οι ελιές είναι αφυδατωμένες. Τις τιμές του λαδιού δε τις καθορίζει η Ελλάδα, τις καθορίζει πρώτα η Ιταλία και σε δεύτερη μοίρα η Ισπανία. Οι δυο αυτές μεγάλες βιομηχανίες, παίζουν ένα παιχνίδι το τελευταίο 15ήμερρο γι΄αυτό βλέπουμε κάτι εξωπραγματικά φαινόμενα στην αγορά. Πριν από 10 μέρες το λάδι ήταν 7,80 και τώρα είναι 5,80. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι μηδενικά. Τα φρέσκα λάδια δεν έχουν βγει. Φταίει η ξηρασία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με 10 κιλά ελιές βγάζουμε ένα κιλό λάδι. Αν είχε βρέξει, τότε θα χρειαζόμασταν 4 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι» ανέφερε για τις τιμές στο ελαιόλαδο.

Με πληροφορίες από Mega

 
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM