Eλαιόλαδο: Η τιμή θα πέσει «στο μισό» τους επόμενους μήνες

Eλαιόλαδο: Η τιμή θα πέσει «στο μισό» τους επόμενους μήνες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Η τιμή του ελαιόλαδου θα πέσει «στο μισό» τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι ειδικοί το επόμενο διάστημα. 

Ο γίγαντας στον τομέα του ελαιολάδου, η εταιρεία Deolelo, υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν τελικά υποχωρήσεις, μετά την υπερβολική ζέστη και την ξηρασία στη νότια Ευρώπη. 

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο δήλωσε ότι οι τιμές του «υγρού χρυσού» αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό τους επόμενους μήνες. Ο ισπανικός κολοσσός του ελαιολάδου Deolelo δήλωσε ότι οι τιμές τελικά μειώθηκαν μετά την ακραία ζέστη και την ξηρασία στη νότια Ευρώπη που επηρέασαν την παραγωγή και το κόστος του ελαιολάδου.

Η εταιρεία, η οποία κατέχει μάρκες όπως η Bertolli και η Carbonell, είπε ότι οι τιμές θα πέσουν σχεδόν κατά 50% από το υψηλό όλων των εποχών και ότι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου φαινόταν να πλησιάζει στο τέλος της, με βελτιωμένες συγκομιδές τη σεζόν 2024-25. Ο επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η κανονικότητα αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά καθώς προχωρά η νέα συγκομιδή και αυξάνεται η προσφορά.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η έλλειψη βροχοπτώσεων στην περιοχή είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ποσότητα του παραγόμενου λαδιού και στην τιμή του.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα καταγράφεται ήδη αποκλιμάκωση στις τιμές του ελαιόλαδου, με βάση τα στοιχεία και δεδομένου ότι η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Στα 10,20 ευρώ το κιλό, πωλήθηκαν οι πρώτοι τόνοι αγουρέλαιο από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών στη Λακωνία, ενώ η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 6,90 ευρώ το κικό στη Μεσσηνία και στα 6,90 ευρώ στην Κρήτη. Με βάση την ανώτατη τιμή του ελαιόλαδου -που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2024- οι φετινές τιμές φαίνεται πως θα διαμορφωθούν κατά 20% - 25% χαμηλότερα. 

Σε επίπεδο Ε.Ε. η παραγωγή εκτιμάται σε 1,95 εκατ. τόνους και θα είναι αυξημένη κατά 27,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ανέλθει σε 1,53 εκατ. τόνους. Η πτώση στην τιμή του ελαιολάδου φέτος, πάντως, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, πάνω από την Ιταλία και την Ελλάδα που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς (Fundacion den Olivar), που καταγράφει την τιμή διαπραγμάτευσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως προκύπτουν από το κλείσιμο της Παρασκευής στη Χαέν της Ισπανίας, στις 11 Νοεμβρίου η τιμή ελαιόλαδου ήταν 5,18 ευρώ το λίτρο.
 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM