Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που, κατά τα λεγόμενά του, παραμένουν κλειστές προκειμένου να νοσηλευτούν VIP πρόσωπα αν και όποτε χρειαστεί.

 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ζήτησε να ενταχθούν οι καταγγελίες στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή άλλες καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

 

Μύδροι Πλεύρη κατά Γιαννάκου

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε εξοργισμένος μετά τις καταγγελίες από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ότι κρατούν κλίνες ΜΕΘ για VIP. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του κ. Γιαννάκου, γνωστοποιώντας ότι θα κληθεί από την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξει τα όσα λέει.

 

«Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξει αυτά τα οποία λέει, διότι είμαι πραγματικά εξοργισμένος, είναι από τις λίγες φορές, διότι μπορώ να δεχθώ την κριτική κάποιου που θα βγει και θα πει αν δεν έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά, αν έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ που έπρεπε να είχαμε, αν είχαμε αναπτύξει παραπάνω κλίνες ΜΕΘ, αν είχαμε παραπάνω προσωπικό, αλλά τώρα το να μας χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής», είπε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

«Το να λέγεται ότι γιατροί και νοσηλευτές και προφανώς πολιτικά προϊστάμενοι βρίσκονται σε ένα κύκλωμα εγκληματικό που κρατάει κλίνες κενές προκειμένου αν αρρωστήσει ο Πλεύρης να μπορέσει να έχει κλίνη ΜΕΘ και να μην έχουν άλλοι συμπολίτες, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι ψευδέστατο, συκοφαντικό. Και σας ενημερώνω ότι ήδη έχω συντάξει την αναφορά αξιόποινων πράξεων προκειμένου να την καταθέσω, διότι όσοι δεν πηγαίνουν στη Εισαγγελία να πουν αυτά που καταγγέλλουν, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα ψέματα που λένε. Δεν περιμένω, λοιπόν, την Εισαγγελία να κινηθεί, κινούμαι εγώ και ζητώ από την Εισαγγελία να ελέγξει τις ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές, οι οποίες έγιναν, καταθέτοντας τις επόμενες ώρες την αναφορά αξιοποίνων πράξεων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

 

Καβγάς Παγώνη-Γιαννάκου για τις «VIP ΜΕΘ»

 

Νωρίτερα στην ΕΡΤ, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη και του, Μιχάλη Γιαννάκου αναφορικά με τις καταγγελίες για τις κλίνες ΜΕΘ.

 

Ο κ. Γιαννάκος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό από το νοσοκομείο του Αγρινίου. Όπως τόνισε, την ίδια στιγμή υπήρχε ένας 58χρονος, πάνω από πέντε ημέρες σε λίστα αναμονής.

 

«Μάλιστα, βγήκε η σύζυγός του και είπε, η οποία ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ότι πράγματι ο σύζυγός της με υποκείμενα νοσήματα περίμενε διασωληνωμένος στην κλινική και μετά τις καταγγελίες και την ανάδειξη του ζητήματος και από την ΕΡΤ, ο άνθρωπος αυτός βρήκε ΜΕΘ και μεταφέρθηκε στα Γιάννενα. Περίμενα τότε να παρέμβει ο εισαγγελέας, αλλά δεν παρενέβη να μας καλέσει», είπε ο κ. Γιαννάκος.

 

«Έχουμε 705 διασωληνωμένους ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι 647, ως εκ τούτου υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός. Αυτό που είπα εγώ, εν μίλησα για VIP ΜΕΘ, αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι το εξής γιατί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και το έχουμε δει, και το υπουργείο ανακοινώνει 98% πληρότητα όταν ξέρουμε ότι 110 και παραπάνω είναι εκτός ΜΕΘ. Η πληρότητα θα έπρεπε να είναι 100% και γιατί όταν υπάρχει κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν και διασωληνωμένοι στους θαλάμους», τόνισε, και επικαλέστηκε τον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, όπως σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Απαντώντας η κα Παγώνη είπε ότι η διακίνηση των ασθενών γίνεται μεταξύ γιατρού ΜΕΘ και γιατρού τμήματος, διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και πως δεν υπάρχει γιατρός σε μονάδα που να γνωρίζει για κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο. Η ίδια έκανε λόγο για «σκιά» πάνω στους γιατρούς που έχουν δώσει τόσο αγώνα. «Επιτέλους αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε κι εμείς για περισσότερες ΜΕΘ» είπε.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις ΜΕΘ

 

Νωρίτερα σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συντάσσει αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, «προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

 

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ» αναφέρεται.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΔΗΝ ζητά «να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ».

 

«Για ποιο λόγο δε δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά; Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων». 

 

Στη συνέχεια τονίζεται ότι «υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους».

 

«Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν» καταλήγει η ανακοίνωση.