«Είναι η αλήθεια της ματιάς του»: Ο Στ. Θεοδωράκης αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μπεχράκη

«Είναι η αλήθεια της ματιάς του»: Ο Στ. Θεοδωράκης αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μπεχράκη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Με ένα συναισθηματικό κείμενο σε προσωπικό ύφος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για έναν «από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου» και αναφέρθηκε τόσο στα πρώτα βήματα του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη δεκαετία του '80 όσο και στη μετέπειτα πορεία του.  

«Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση


Τώρα έμαθα ότι ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε. Ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου πέθανε. Και δεν είναι μόνο το Πούλιτζερ. Είναι η αλήθεια της ματιάς του.


Τα πρώτα κλικ τα έκανε στους δρόμους της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Εποχές που αν δεν είχες τη φωτογραφία, δεν είχες το ρεπορτάζ. Ξενύχτια πάνω από το σκάνερ που αναμετέδιδε τις συχνότητες της αστυνομίας. Ε-1 ήταν η έκρηξη. Ε-10 ήταν το πτώμα. Α-100 ο Αττικάρχης. Αποκωδικοποιούσαμε και τρέχαμε.


Ο Μπεχράκης γρήγορα ξεχώρισε και έφυγε για πολέμους. Γυρνούσε, όμως, στο ρεπορτάζ και μας έλεγε ιστορίες. Μιλώ για τη δεκαετία του '90.


Και μετά, όποτε χρειαζόμασταν καμία φωτογραφία στους «Πρωταγωνιστές» μεσολαβούσε στο Reuters και την παίρναμε.

Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε.

Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτό το 2019. Πολύ αγριεμένο μπήκε. Τον Γιάννη; Στα 58 του; Εκτός αν ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του.


Αχ ρε Γιάννη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ