Σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένο είναι το διώροφο νεοκλασικό σπίτι στο οποίο κατοικούσε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πλάκα.

 

Ο φακός του Αθηναϊκού Πρακτορείου βρέθηκε σήμερα έξω από το οίκημα και αποτύπωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα
ΑΠΕ

 

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα
ΑΠΕ

 

Ο Κωστής Παλαμάς άφησε σε αυτό το σπίτι την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 και από το Νο5 της οδού Περιάνδρου ξεκίνησε την επόμενη ημέρα, 28 Φεβρουαρίου, η πομπή για την παλλαϊκή κηδεία του ποιητή, που εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση.

 

Σήμερα, το σπίτι του φαίνεται ετοιμόρροπο, καθώς σοβάδες πέφτουν από τους τοίχους και έχουν γραφεί συνθήματα έξω από το ιστορικό νεοκλασικό.

 

Το σπίτι είχε οικοδομηθεί την περίοδο 1920-1930 και ο Παλαμάς συγκατοικούσε με την σύζυγό του Μαρία Βάλβη και την κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το κτίσμα και με άλλους ενοίκους. Η οικογένεια έμεινε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου και εδώ, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα λογοτεχνήματα και τα ποιήματά του. 

 

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα
ΑΠΕ

 

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα
ΑΠΕ

 

Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του, τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο γιος του Λέανδρος δεν επιθυμούσε η κηδεία του πατέρα του να λάβει εθνοπατριωτική διάσταση, επειδή φοβόταν πως οι Ιταλικές αρχές κατοχής θα του στερούσαν το διαβατήριό του.

 

Η κηδεία του έμεινε τελικά ιστορική, καθώς μπροστά στους έκπληκτους κατακτητές, χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία, στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.