Δολοφονία Τοπαλούδη: Συνεχίζεται η δίκη, εντολή στην εισαγγελέα να παραμείνει στη θέση της

Δολοφονία Τοπαλούδη: Συνεχίζεται η δίκη, εντολή στην εισαγγελέα να παραμείνει στη θέση της Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, μετά τη σύντομη διακοπή και την ένταση που προκλήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο δικαστήριο.

Η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, κατά την επανάληψη της διαδικασίας δήλωσε ότι έλαβε εντολή να παραμείνει στην έδρα, από τον προϊστάμενό της. Νωρίτερα, είχε προκληθεί ένταση και η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, εξαιτίας της διαμαρτυρίας των δικηγόρων για αναφορές που έκανε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Βερβεσός ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της

Η κ. Δόγκα ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή. Θέμα για το οποίο, είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η εισαγγελέας συμπλήρωσε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της. Έπειτα από αυτό, η πρόεδρος ζήτησε από τους δικηγόρους να παραμείνουν μόνο στα ζητήματα της δίκης στις τοποθετήσεις τους.

Ένταση στο δικαστήριο

Η ένταση στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη προέκυψε μετά την είσοδο του συμβούλου του ΔΣΑ, Γιώργου Κλεφτοδήμου, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί εκ μέρους όλων των δικηγόρων.

Ο κ. Κλεφτοδήμος κρατούσε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητούσε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα, για τις «προσβλητικές» αναφορές της στον δικηγορικό κλάδο.

Η πρόεδρος απάντησε στον κ. Κλεφτοδήμο ότι δεν έχει τον λόγο, όπως και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος». Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του ΔΣΑ είπε «Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως». Σε εκείνο το σημείο ζήτησε τον λόγο η εισαγγελέας και είπε ότι θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής.

Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες κάποιων παρευρισκομένων- ανάμεσά τους ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη- για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου. Η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη.

Γιατί διαμαρτύρονται οι δικηγόροι

Στην αγόρευσή της την Τετάρτη, η εισαγγελέας έκανε αναφορά στον ρόλο των συνηγόρων, όμως τα λεγόμενά της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κλάδου.

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας», «Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι .... Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους», «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί», είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βερβεσός.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα η πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα. Παράλληλα, κάλεσε την πρόεδρο του δικαστηρίου να «επαναφέρει άμεσα την εισαγγελέα της έδρας στην τάξη», εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την εισαγγελέα «να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ