Δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας

Δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας Facebook Twitter
1

Μια πρωτοφανής περίπτωση δολιοφθοράς, διαπιστώθηκε στον αγωγό ύδρευσης που θα τοποθετηθεί για τη σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. 

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αγωγοί πλέουν αγκυροβολημένοι στον κόλπο της Σαλαμίνας και, πριν λίγες ημέρες έγινε αντιληπτό πως άγνωστοι άνοιξαν τρύπες σε 6 σωληνογραμμές, χρησιμοποιώντας οικιακό τρυπάνι. Ο αγωγός θα ποντιστεί σε βάθος 93 μέτρων και θα έχει μήκος 14 χιλιομέτρων. 

Η δολιοφθορά ανακαλύφθηκε χάρη στο σύστημα ελέγχου στεγανότητας της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. «Οι τρύπες φαίνεται ότι έγιναν με ένα απλό ηλεκτρικό τρυπάνι, καθώς είναι μικρής διαμέτρου, μόλις 5,5 χιλιοστών. Προφανώς, όποιος το έκανε δεν ήθελε να είναι εύκολα αντιληπτό από έναν απλό οπτικό έλεγχο», δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπεύθυνος του έργου, Αλέξανδρος Πετρόπουλος. «Ανακαλύψαμε τρύπες σε 6 από τις 33 σωληνογραμμές. Πρόκειται σίγουρα για κακόβουλη ενέργεια».

«Έχουμε στο παρελθόν ζήσει κλοπές σε εργοτάξια, αλλά δολιοφθορά σε εξοπλισμό έργου δεν μας έχει ξανατύχει», προσθέτει. «Η περιοχή στην οποία είναι αγκυροβολημένοι οι αγωγοί φυλάσσεται. Πρόκειται όμως για μια θαλάσσια περιοχή 400 στρεμμάτων, με περίμετρο 5 χιλιομέτρων, σε περιοχή που τον χειμώνα δεν έχει κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας».

Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση στο λιμεναρχείο Σαλαμίνας και σφράγισε αεροστεγώς τις τρύπες αεροστεγώς μέχρι να γίνει η προβλεπόμενη επισκευή. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο νησί, που αντιμετωπίζει χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης: «Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς, που εκτιμά πως η δολιοφθορά δεν συνδέεται με ντόπια, επιχειρηματικά συμφέροντα. «Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να το έκανε κάποιος που παλιά ψάρευε εκεί και σήμερα δεν μπορεί επειδή η περιοχή καταλαμβάνεται από τους αγωγούς», λέει ο ίδιος. 

Από την πλευρά της, η εταιρεία εκτιμά πως η δολιοφθορά δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Η πόντιση των αγωγών αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και το νησί να υδροδοτηθεί από την ΕΥΔΑΠ μέχρι το τέλος του έτους. Αφού τοποθετηθεί στον βυθό, ο αγωγός θα καλυφθεί από τσιμεντένια στρώματα ώστε να μην καταστραφεί στο μέλλον από άγκυρες. 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ