Δίκη Χρυσής Αυγής: «Πήγα να βοηθήσω από ανθρωπισμό», λέει ο Τσόρβας

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Πήγα να βοηθήσω από ανθρωπισμό», λέει ο Τσόρβας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Νικόλαος Τσόρβας υποστήριξε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ότι βρέθηκε στην περιοχή «για ανθρωπιστικούς λόγους», αρνούμενος πως υπήρχε άνωθεν εντολή.

Αναιρώντας κρίσιμο σημείο της ανακριτικής απολογίας του λογοδότησε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νικόλαος Τσόρβας. Ο κατηγορούμενος είπε και επέμεινε σήμερα ότι δεν είδε στο αυτοκίνητο του δράστη της δολοφονίας του μουσικού, Γιώργου Ρουπακιά, συνοδηγό. Ο δεύτερος από τους κατηγορούμενους που παραδέχεται πως βρέθηκε στην Τσαλδάρη την επίμαχη ώρα που έπεσε θανάσιμα μαχαιρωμένος ο Παύλος Φύσσας δεν είδε συμπλοκή, όπως δεν είδε και τη σκηνή του φόνου.

Χθες, ο εξάδελφός του, Αθανάσιος Τσόρβας, ανέφερε πως όταν βρέθηκε μαζί με τον Νικόλαο Τσόρβα στον τόπο του εγκλήματος δεν είδε τον καθ' ομολογία δολοφόνο, Γιώργο Ρουπακιά. Στην απολογία του, σήμερα, ο Νικόλαος Τσόρβας αναίρεσε προηγούμενη ανακριτική απολογία του, λέγοντας πως τελικά δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Ο κατηγορούμενος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από την πρόεδρο για τη νέα εκδοχή που υιοθέτησε σήμερα, ωστόσο επέμεινε στην άποψη πως ο Ρουπακιάς πήγε στον τόπο του εγκλήματος μόνος του. Το αν πήγε μόνος του ή όχι ο καθ' ομολογία δολοφόνος στο σημείο του εγκλήματος απασχολεί στο δικαστήριο, καθώς ο θεωρούμενος ως συνοδηγός του δράστη της δολοφονίας είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, το κινητό του οποίου βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά. Ο ίδιος ο Καζαντζόγλου, αν και άλλα στοιχεία της υπόθεσης τον συνδέουν με τον τόπο και τον χρόνο, αρνείται πως βρέθηκε εκεί.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο μήνυμα-κάλεσμα για τα γραφεία της Τοπικής το επίμαχο βράδυ. Είπε πως πήγε μαζί με τον Αθανάσιο Τσόρβα, αλλά τα βρήκαν κλειστά. Και αυτός υποστήριξε ότι φεύγοντας, τυχαία, είδαν το αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά και το ακολούθησαν. Στην ανακρίτρια είχε αναφερθεί και σε δεύτερο άτομο που είχε δει στη θέση του συνοδηγού. Σήμερα, ωστόσο, δεν ανέφερε συνοδηγό, με αποτέλεσμα να δεχθεί ερωτήσεις από έδρας.

Κατηγορούμενος: Στην αρχή νόμιζα ότι είδα, αλλά ήταν άλλο αυτοκίνητο τελικά.

Πρόεδρος: Αναφέρεστε σε ένα χέρι που ο συνοδηγός είχε απ' έξω; Ήσασταν τόσο περιγραφικός...

Κατηγορούμενος: Δεν έγινε έτσι. Δεν είδα άλλο άτομο, σε άλλα αμάξια είδα συνοδηγούς με το χέρι απ' έξω. Στου Ρουπακιά δεν είδα. Εγώ δεν περιέγραφα το αμάξι του Ρουπακιά. Είπα στην ανακρίτρια ότι στο αμάξι του Ρουπακιά δεν ήταν κανένας και περιέγραψα τι είδα στα άλλα οχήματα. Τότε εκείνη χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε «λες ψέμματα».

Πρόεδρος: Σε άλλο σημείο της απολογίας σας στην ανακρίτρια, πάντως, λέτε ότι είδατε μόνο του το αμάξι του Ρουπακιά και ότι έλειπαν τα δύο άτομα...

Πάρεδρος: Η περικοπή της απολογία σας είναι πολύ αναλυτική... τα λέτε με πολύ λεπτομέρεια. Πώς κάθονταν...

Κατηγορούμενος: Τα έχω πει στην ανακρίτρια αλλά όχι για το αμάξι του Ρουπακιά. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως στο σημείο που μαχαιρώθηκε ο Παύλος Φύσσας δεν είδε συμπλοκή: «Άκουσα φωνές σαν τσακωμό. Δεν ήταν σαν φωνές κατά τη διάρκεια πάλης. Υπήρχε μια κινητικότητα αλλά δεν είδα ανθρώπους να τσακώνονται. Υπήρχε ένταση αλλά όχι σωματική, μόνο με τις φωνές». Όπως, μάλιστα, σημείωσε, αυτός δεν άκουσε το «αστυνομία σπάστε», που είπε χθες ο εξάδελφός του πως άκουσαν και έφυγαν. «Είδα ανθρώπους να φεύγουν σαστισμένοι, σαν κάτι να έχει γίνει», πρόσθεσε.

Πρόεδρος: Περιέργεια για το τι είχε γίνει, δεν είχατε;

Κατηγορούμενος: Είχα, αλλά περισσότερο ήθελα να φύγω. Αν συνέβαινε κάτι με τον Ρουπακιά θα το μάθαινα την επόμενη ημέρα...

Πρόεδρος: Γιατί πήγε το μυαλό σας στον Ρουπακιά;

Κατηγορούμενος: Γιατί ο Ρουπακιάς σταμάτησε. Αυτόν ήξερα, αυτός με ενδιέφερε. Είδα το αυτοκίνητο στην Τσαλδάρη ανάποδα, αλλά μέχρι εκεί.

«Δεν τον είδα να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο» ανέφερε για τον Ρουπακιά, συμπληρώνοντας πως όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε αστυνομία αποφάσισαν με τον ξάδελφό του να φύγουν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, μετά από δική του προτροπή, επέστρεψαν καθώς θεώρησαν ότι ίσως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο» αφού την ώρα που έφευγαν είδαν αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον».

Πρόεδρος: Άνθρωποι που δεν είχατε δει προθυμοποιηθήκατε να τους βοηθήσετε ενώ ήταν εκεί η αστυνομία; Γιατί γυρίσατε, αυτό είναι το ερώτημα.

Κατηγορούμενος: Απλά σκέφτηκα ανθρωπιστικά.

Πρόεδρος: Αυτό είναι αόριστο, ποιον πήγατε να χωρίσετε;

Κατηγορούμενος: Δεν κατάφερα καν να φτάσω. Δεν είδα κανέναν. Φαντάστηκα ότι ήταν γνωστοί από τα γραφεία. Ακολούθησα τον Ρουπακιά κι αν δεν έβλεπα το αμάξι του δεν θα ήμουν καν εκεί.

Ο κατηγορούμενος είπε επίσης στο δικαστήριο πως ήξερε μόνο φυσιογνωμικά τον Παύλο Φύσσα, από τις συναυλίες του, τονίζοζντας επίσης πως δεν υπήρχε εντολή, ενώ σημείωσε πως ο λόγος που βρίσκεται κατηγορούμενος δεν είναι άλλος από το τηλεφώνημα που έκανε στο Γ. Ρουπακιά, αφού είχε προσαχθεί.

Κατηγορούμενος: Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο το Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά... Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι.

Πρόεδρος: Γιατί πήρατε τον Ρουπακιά;

Κατηγορούμενος: Γιατί τον είχα μπροστά μου σε ολόκληρη τη διαδρομή, είχα οικειότητα μαζί του. Έκανα και μια ακόμη κλήση στον Πατέλη, γιατί μου το ζήτησε ο Ρουπακιάς αλλά δεν πρόλαβα να του πω κάτι, μου το έκλεισε. Προφανώς γινόταν χαμός εκείνη την ώρα με τις μεταξύ τους επικοινωνίες. (...)

Εισαγγελέας: Ποιο συμπέρασμα βγάζετε εκ των υστέρων;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω γιατί έγιναν όλα αυτά, το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα με τον Ρουπακιά, με έναν άνθρωπο που δεν ήξερα τι είχε κάνει.

Εισαγγελέας: Υπήρχε εντολή;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. Δεν ήξερα τον Παύλο Φύσσα.

Λόγω κωλύματος μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου, η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την απολογία του τελευταίου κατηγορούμενου στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Newsit

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ