ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Διευκρινίσεις για το αν θα επιλέγουν οι πολίτες εμβόλιο- Μετά τη δήλωση του Θεμιστοκλέους

Θεμιστοκλέους: Από τα τέλη Μαρτίου ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει ποιο εμβόλιο θέλει να κάνει Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Διευκρινίσεις δόθηκαν για το αν θα υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο του κορωνοϊού θα κάνουν, έπειτα από απάντηση του Μάριου Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, που προκάλεσε σύγχυση

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

«Σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε, τα άτομα που είναι δικαιούχοι με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει», απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

Έπειτα από τη σύγχυση που προκλήθηκε, συνεργάτες του ανέφεραν, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» πως: «Είναι προφανές ότι η φράση “ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει” δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».Όταν ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά αρνηθεί τη δεύτερη, απάντησε ότι θα εφαρμοστεί ό,τι αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 

Απαντώντας σε αυτό το θέμα, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κάποιος ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο άλλης εταιρείας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι στην Αγγλία υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα για τη μίξη χρήσης ενός εμβολίου για την πρώτη δόση και ενός άλλου για τη δεύτερη. «Με την εξέλιξη των γνώσεων πάνω σε αυτό το θέμα, νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε και πιο συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα», συμπλήρωσε.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα- έως το απόγευμα- η προσέλευση στα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν στο 85%.Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένα 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού για το εν λόγω εμβόλιο. Έως τις 17:30 ήταν προγραμματισμένα 7.815 ραντεβού, από τα οποία πραγματοποιήθηκαν 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%.

 

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca. «Είναι ένα εμβόλιο το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και αν ανοιχτεί το φιαλίδιο, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες», εξήγησε.

 

Ελλάδα
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ