Πλήθος από σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, διασώθηκε από την καταστροφή, όταν σημειώθηκε διαρροή χημικών στο ιστορικό κτήριο στο Μεταξουργείο, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τη Φίνος Φιλμ.

 

Περίπου 500 μπομπίνες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελληνικές ταινίες όπως «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και οι «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη, διασώθηκαν και βρίσκονται πλέον στα χέρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή και εν συνεχεία να προχωρήσουν αρμοδίως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη ψηφιοποίησή τους.

 

Οι ταινίες βρίσκονταν στο ιστορικό κτήριο της οδού Χίου αρ. 53 στο Μεταξουργείο, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τη Φίνος Φιλμ και στη συνέχεια εκεί λειτούργησαν κινηματογραφικά εργαστήρια ήχου και εικόνας. 

 

Διαρροή χημικών στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ - Κινδύνεψαν σημαντικές ελληνικές ταινίες
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

H διαρροή χημικών σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μόλις έγινε γνωστή η σχετική πληροφορία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, κινητοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προκειμένου να σπεύσει στο σημείο, να συλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλή τοποθεσία το σχετικό υλικό.

 

Διαρροή χημικών στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ - Κινδύνεψαν σημαντικές ελληνικές ταινίες
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Με τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπου των ιδιοκτητών του κτηρίου και κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως προς την ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο, υπό την εποπτεία του Πρόεδρου και του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ.κ. Μάρκου Χολέβα και Παντελή Μητρόπουλου, ξεκίνησε ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου η συλλογή και μεταφορά των υλικών, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.