Διαμαρτυρία στο ΑΠΘ - Εκτός εστίας μένουν 222 φοιτητές

Διαμαρτυρία στο ΑΠΘ - Εκτός εστίας μένουν 222 φοιτητές Facebook Twitter
Φωτογραφία: thestival.gr
0

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στέγασης 222 φοιτητών που έμειναν εκτός εστίας.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι από τις 342 αιτήσεις που έγιναν φέτος, από φοιτητές και φοιτήτριες που πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την εισδοχή στις φοιτητικές εστίες, μόνο 120 είχαν θετικό αποτέλεσμα. Οι 222 έμειναν εκτός επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.

«Κάποιοι από αυτούς που απορρίφθηκαν δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και θα γυρίσουν στις πόλεις τους. Μπροστά σε αυτό δεν πρέπει να μένουν οι υπόλοιποι φοιτητές θεατές. Εμείς είμαστε δίπλα τους, άλλωστε κι εμείς ζούμε σε άθλιες συνθήκες μέσα στις εστίες», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών σε Εστίες, Αρχοντία Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως στις υπάρχουσες υποδομές «χαλάνε τα ασανσέρ κάθε τρεις και λίγο, το προσωπικό είναι ελλιπές, υπάρχει μούχλα στα ταβάνια και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, για να ζουν εκεί φοιτητές».

Οι φοιτητές ζητούν από το κράτος να δώσει -σε πρώτη φάση- προσωρινή λύση στο πρόβλημα στέγασης των αιτούντων, για τους οποίους δεν βρέθηκε δωμάτιο, με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία. Ζητούν ακόμη να χρηματοδοτηθούν έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες, ώστε να μπορούν να καλύπτονται κάθε χρόνο οι σχετικές ανάγκες.

Τις προτάσεις τους κατέθεσαν με τη μορφή ψηφίσματος στην πρυτανεία του ΑΠΘ και στην αρμόδια αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου.

Η κ. Στογιαννίδου συνομίλησε με τους φοιτητές και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα τους στο αρμόδιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Η αντιπρύτανης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο για 222 φοιτητές, καθώς από τα συνολικά 1.500 δωμάτια, που διαθέτουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, υπήρχαν μόνο 120 κενά. Σημείωσε ωστόσο πως σήμερα στις φοιτητικές εστίες διαμένουν 162 φοιτητές, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αφήσει τα δωμάτια -και έχουν ειδοποιηθεί σχετικά- καθώς έχουν ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής σε αυτά, που αντιστοιχεί στα έτη των σπουδών τους, συν δύο έτη (ν+2).

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών η κ. Στογιαννίδου συμφώνησε με τους φοιτητές ότι είναι κακή, διευκρινίζοντας ότι «στη Σύνοδο Πρυτάνεων τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν μελέτες για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εστιών του ΑΠΘ, αλλά στο τέλος Σεπτεμβρίου λάβαμε ένα ακόμη έγγραφο που ζητούσε να εκπονήσουμε εμείς τις μελέτες. Όμως το πανεπιστήμιο αδυνατεί να τις εκπονήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ελλάδα / Ποια είναι η Άννα Στρατινάκη: Το βιογραφικό και η πορεία της υποδιοικήτριας που παραιτήθηκε

Η παραίτησή της έρχεται λίγο μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης Παναγόπουλου για υπεξαίρεση χρημάτων και την εμπλοκή του συζύγου της, αν και η ίδια στην επιστολή της αναφέρει πως παραιτείται «για οικογενειακούς λόγους υγείας»
THE LIFO TEAM
ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Ελλάδα / Γιάννης Παναγόπουλος: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης» – Τι έδειξε η έρευνα για τις εταιρείες «οχήματα»

Ο Γιάννης Παναγόπουλος και έξι πρόσωπα που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ή νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών, φέρονται σύμφωνα με την έρευνα, να υπεξαίρεσαν δύο εκατομμύρια ευρώ
THE LIFO TEAM
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΚΙΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΤΟ

Ελλάδα / Υπόθεση κατασκοπείας: Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη του αξιωματικού - Έδινε πληροφορίες για ΝΑΤΟϊκά σχέδια

Ο αξιωματικός που υπηρετούσε σε θέση ευθύνης, κατηγορείται ότι συνειδητά μετέδιδε σε τρίτους άκρως απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες, που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια
THE LIFO TEAM