Βαρυθυμιάδης: «Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο»– Τι συνέβη στην Τουρκία

Βαρυθυμιάδης: «Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο»– Τι συνέβη στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Για τις συνθήκες κράτησης και την εντολή απέλασης από τις τουρκικές αρχές μίλησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

«Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και χωρίς να υπάρχει μεταφραστής με πίεσαν να υπογράψω χαρτί που δεν καταλάβαινα περί τίνος επρόκειτο», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είχαμε ενημερώσει για την επίσκεψη από την περασμένη Πέμπτη και τηλεφωνικά μας είπαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Στον έλεγχο της βίζας οι άλλοι πέρασαν κι εμένα με σταμάτησαν να δώσω εξηγήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι κατέληξε να τού παίρνουν και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα, ωστόσο εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές και επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά άμεσα στην πρόκληση της Άγκυρας με  έκδοση διαβήματος προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Είναι πολιτικό το θέμα και συνδέεται με το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων», σχολίασε ο κ. Βαρυθυμιάδης και υπενθύμισε ότι «προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο: Τα πρακτικά του συνεδρίου του 2019 στην Ακρόπολη, στο οποίο και παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επίσης εκτίμησε ότι «μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία είναι διαφορετικές οι ισορροπίες».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ