Κατακόρυφη φαίνεται πως είναι η αύξηση των σεξουαλικών εκβιασμών μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα. 

 

Μέσα στο 2020, γίνονται κατά μέσο όρο δύο καταγγελίες κάθε ημέρα στην ΕΛ.ΑΣ, για σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό μέσω Διαδικτύου και social media. Το 2019 οι καταγγελίες δεν είχαν ξεπεράσει τις 275 όλη τη χρονιά και στο μεσοδιάστημα έχουν σχεδόν τριπλασιατεί. 

 

Εκατοντάδες δικογραφίες σχηματίζονται για σοβαρότατα αδικήματα και τις περισσότερες φορές οι δράστες εντοπίζονται εύκολα αφού, από άγνοια ή αδιαφορία, αφήνουν πίσω τους ηλεκτρονικά ίχνη που τελικώς τους οδηγούν στην Δικαιοσύνη. «Όσοι κάνουν το λάθος μία φορά και συλλαμβάνονται, καθώς το αδίκημα είναι αυτόφωρο, δεν το επαναλαμβάνουν», λέει πηγή της ΕΛ.ΑΣ που επικαλείται η εφημερίδα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία των smartphone καθώς πλέον οι περισσότεροι διαθέτουν μία κάμερα στην τσέπη τους και άμεση πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που τους επιτρέπει να ανεβάζουν ακόμα και σε πραγματικό χρόνο το παράνομα καταγεγραμμένο υλικό στον Ιστό. Και εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση επιδεινώθηκε. 

 

Οι στατιστικές δείχνουν πως το 17% των θυμάτων είναι έφηβοι και, κυρίως, παιδιά κάτων των 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Την περασμένη χρονιά, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε εφτά μαθητές με την κατηγορία «της πορνογραφίας ανηλίκων - κατοχής πορνογραφικού υλικού». Συχνά, το υλικό εκτός από τα social media καταλήγει σε μία από τις χιλιάδες ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

 

Τους τελευταίους 30 μήνες η αστυνομία έχει χειριστεί 1.085 τέτοιες υποθέσεις και στο μεγαλύτερο ποσοστό τα θύματα είναι γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις οι θύτες το κάνουν για να «εκδικηθούν» ενώ άλλοι εκβιαστές του διαδικτύου, αποσκοπούν απλώς στο να κερδίσουν χρήματα. 

 

Μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις που κατέληξαν στην ΓΑΔΑ, αφορούσε μια μαθήτρια που συνομιλούσε με συμμαθητή της, ο οποίος την έπεισε να του στείλει προσωπικές της φωτογραφίες. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες διαδόθηκαν στα κινητά των συμμαθητών, οι γονείς απευθύνθηκαν στην αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε αμέσως τον ανήλικο δράστη. Ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο και η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει ώστε το κορίτσι να αλλάξει σχολικό συγκρότημα. 

 

Σε άλλη περίπτωση, ένας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους στον υπολογιστή ενός πελάτη που είχε αφήσει το μηχάνημα για επισκευή. Ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και σε βάρος του κατόχου του υπολογιστή σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.