Το Σάββατο ο Ι.Ε, ένας 24χρονος Κούρδος μετανάστης αυτοκτόνησε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) προσφύγων και μεταναστών της Κορίνθου.

 

Ο 24χρονος πρόσφυγας, Τούρκος, κουρδικής καταγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες της κουρδόφωνης ιστοσελίδας PISHTI-NEWS, εντοπίστηκε νεκρός μέσα στις τουαλέτες του Κέντρου.

 

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ήταν κρατούμενος επί 16 μήνες στο Κέντρο και περίμενε να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο οι αρχές τού επέδωσαν απόφαση για παράταση της κράτησής του.

 

Η ιστορία του Ι.Ε δεν διαφέρει από εκείνη πολλών προσφύγων και μεταναστών. Χωρίς χαρτιά επιχείρησε και κατάφερε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, περίπου στα τέλη του 2019. 

 

Κατάφερε να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος. Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου. Στόχος του ήταν να φτάσει στην Γερμανία. Έτσι, ο 24χρονος έφτασε στην Ηγουμενίτσα και προσπάθησε να περάσει παράνομα στην Ιταλία.

 

Αλλά, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, στις αρχές του 2020.

 

Από εκείνη τη στιγμή το όνομά του μπήκε στη λίστα εκείνων των μεταναστών και προσφύγων, που δεν μπορούν ούτε να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, ούτε όμως να προχωρήσουν και να φύγουν από Ελλάδα.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επικοινωνία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο, αναφερόταν στις συνθήκες κράτησης στην Κόρινθο λέγοντας ότι είναι πολύ σκληρές ενώ δεν υπήρχαν άλλοι ομοεθνείς του εκεί.

 

Θωρούσε ότι έφτανε  η ώρα, που θα του ανακοίνωναν ότι μπορεί να φύγει αλλά τελικά τα δυσάρεστα νέα που έλαβε το Σάββατο, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

 

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, μετανάστες στο κέντρο έβαλαν φωτιά σε στρώματα και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή. Οι ίδιοι καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες κράτησης.