Στο φως της δημοσιότητας δίνει η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από σχετική εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες επτά ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

 

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρία άτομα, τα οποία είναι βασικά μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ακόμη μελών της οργάνωσης, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία ένα μέλος της σπείρας είναι είναι ήδη έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης.

 

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

 

1. ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ειρήνης, γεννηθέντα την 6-3-1994 στην Αθήνα

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

2. ΣΕΪΝΟΠΟΥΛΟ Μαρίνο του Εμμανουήλ και της Σταυρούλας, γεννηθέντα την 21-9-1985 στην Αθήνα,

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

3. ΤΣΑΚΙΡΗ Χρήστο του Γεωργίου και της Λουκίας, γεννηθέντα την 2-2-1995 στην Αθήνα,

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

4. ΜΑΚΡΗ Παναγιώτη του Συμεών και της Μαρίας, γεννηθέντα την 22-07-1996 στην Αθήνα

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

Και για τους μη συλληφθέντες:

 

5. ΤΣΑΚΙΡΗ Παναγιώτη-Μάριο του Γεωργίου και της Αικατερίνης, γεννηθέντα την 08-11-1993 στις Σέρρες,

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

6. ΜΟΥΣΤΑΦΑ Κωνσταντίνο του Μάριου και της Παναγιώτας, γεννηθέντα την 10-10-2001 στην Αθήνα,

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

7. ΜΟΥΣΤΑΦΑ Μάριο του Κωνσταντίνου και της Παρασκευής, γεννηθέντα την 12-11-1985 στην Αθήνα,

 

Αυτοί είναι οι κακοποιοί που ρήμαζαν σπίτια στην Αττική

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων, στη διευκόλυνση διερεύνησης τυχόν τέλεσης και άλλων ομοειδών πράξεων, στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν και προκειμένου διαπιστωθούν και εξιχνιασθούν άδηλες υποθέσεις παρόμοιων αξιόποινων πράξεων από παθόντες που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες που παρέχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

 

Πώς δρούσε η οργάνωση

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, που αναστέλλονταν μόνο τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, διαπράττοντας διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

 

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι κατηγορούμενοι, έχοντας ως ορμητήριο περιοχές της Δυτικής Αττικής και χρησιμοποιώντας διαφορετικά αυτοκίνητα ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων ή ενοικιαζόμενα, μετέβαιναν πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να εντοπίσουν την προς διάρρηξη οικία.

 

Μόλις εντόπιζαν την οικία-στόχο, κατόπτευαν το χώρο μέχρι να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων και χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν σε αυτή, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας.

 

Παράλληλα, άλλα μέλη της σπείρας παρέμεναν εξωτερικά της οικίας, εντός των αυτοκινήτων, σε ρόλο «τσιλιαδόρου».

 

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, δεν δίστασαν να απειλήσουντον ένοικο της οικίας ότι θα προβούν σε χρήση όπλου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους.

 

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη λεία της, διέπραττε και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, στις οικίες των οποίων εισέρχονταν προσποιούμενοι του τεχνικούς Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων  βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων, πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, διαρρηκτικά εργαλεία, καταγραφικά μηχανήματα και κάμερες επιτήρησης, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.080-ευρώ.

 

Κατασχεθήκαν επίσης τρία αυτοκίνητα.

 

Εξιχνιάσθηκαν 8 περιπτώσεις κλοπών και μία ληστείας με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.