Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εξηγεί τι έγινε με τους ιαγουάρους και υπερασπίζεται την θανάτωση

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εξηγεί τι έγινε με τους ιαγουάρους και υπερασπίζεται την θανάτωση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
1

Οργή αλλά και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η θανάτωση δυο ιαγουάρων (τζάγκουαρ) από φροντιστές στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όταν τα ζώα έφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης.

Την σχετική είδηση, που επιβεβαίωσε μέσω επίσημης ανακοίνωσης το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έχουν αναπαράγει από χθες πολλά ελληνικά ειδησεογραφικά σάιτ, προκαλώντας αρκετά οργισμένα σχόλια σχετικά με το πώς κατάφεραν να δραπετεύσουν τα δυο ζώα και γιατί θανατώθηκαν αντί να αναισθητοποιηθούν.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για το συμβάν, εξηγώντας τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα και γιατί αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα δυο τζάγκουαρ.

Όπως είπε ο ίδιος στην εκπομπή «Έλα χαμογέλα», τα δυο ζώα έφυγαν όταν μια αντιλόπη έπεσε πάνω σε ένα από τα τζάμια που είναι στον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους. 

«Πιάναμε κάποιες αντιλόπες για να τις στείλουμε στην Κύπρο, μια μας ξέφυγε, έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έπεσε σε ένα από τα τζάμια που είναι στον χώρο των τζάγκουαρ. Η αντιλόπη ευτυχώς γύρισε πίσω και όλα καλά. Διαπιστώθηκε αμέσως ότι ένα από τα τζάγκουαρ προσπαθούσε να βγει και τότε βάλαμε σε εφαρμογή το διεθνές πρωτόκολλο. Κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για όλα τα ενδεχόμενα γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε όλα τα ζωολογικά πάρκα. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες», είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, αφού διευκρίνισε πως μέσα στο πάρκο ήταν περίπου 25 με 30 άτομα εκείνη τη στιγμή, τόνισε πως έπρεπε να θανατωθούν και πως δεν είχαν άλλη επιλογή. «Υπάρχουν 3 είδη ζώων που είναι πολύ αυστηρό το πρωτόκολλο, δεν κάνεις νάρκωση σε λιοντάρια, τίγρεις και ιαγουάρους», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκείνη τη στιγμή -ήταν μια μέρα κρύα με συννεφιά- πρέπει να ήταν γύρω στα 25-30 άτομα μέσα στο πάρκο. Εμείς έχουμε σε όλους τους χώρους του πάρκου 35 άτομα που δουλεύουν κάθε μέρα και ο καθένας έχει κάποιο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάποιοι έβαλαν τους επισκέπτες σε ασφαλή χώρο, ο κτηνίατρος και κάποια άλλα άτομα που κάνουν χρήση όπλου έσπευσαν στο σημείο εκείνο. Διαπιστώθηκε ότι ο ένας ιαγουάρος είχε βγει έξω δίχως να απομακρυνθεί και ο άλλος εκείνη τη στιγμή έβγαινε. Δεν είχαμε επιλογή. Καταρχήν, τα όπλα ναρκώσεως είναι μιας βολής μόνο και η νάρκωση πιάνει σε 3 έως 6 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα. Δυστυχώς, αυτή ήταν η μόνη επιλογή. Όλο το περιστατικό δεν κράτησε ούτε 5 λεπτά. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν ενδοεπικοινωνία, ακούν την προειδοποίηση "τζάγκουαρ σε έξω χώρο" και συγκέντρωσαν τον κόσμο στα ασφαλή σημεία που προβλέπεται. Υπάρχουν 3 είδη ζώων που είναι πολύ αυστηρό το πρωτόκολλο, δεν κάνεις νάρκωση σε λιοντάρια, τίγρεις και ιαγουάρους. Τα τζάμια ήταν ασφαλείας. Εμείς θα τα αλλάξουμε και θα βάλουμε αλεξίσφαιρα», ανέφερε.

Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ είπε επίσης πως αυτό που έγινε «ήταν ένα στο δισεκατομμύριο». «Το να πάει μια αντιλόπη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να πέσει πάνω σε ένα τζάμι ήταν πρωτοφανές. Δεν το πιστεύαμε», σχολίασε, προσθέτοντας πως το ένα από τα δυο τζάγκουαρ το έχω μεγαλώσει εκείνος με μπιμπερό. «Μας ήρθε εδώ σε ηλικία 3 εβδομάδων από άλλο ζωολογικό πάρκο της Γερμανίας. Ο Σπότι ήταν 11 ετών και η Τζένη 14. Σε αυτό το διάστημα που ήταν μαζί μας απέκτησαν 8-9 μωρά που πήγαν σε άλλα πάρκα», κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο:

 
Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Συνεχίστε να πηγαίνετε τα παιδιά σας στη Σαχάρα να βλέπουν πιγκουίνους και στη Νορβηγία να βλέπουν λιοντάρια! Επιμόρφωση λέγεται αυτο! Που θα πάει το τσίρκο μας τελείωσε, θα κλείσουν ζωολογικοί κήποι κλπ!