Με τα πρώτα κρύα που τα καλοκαιρινά αρχίζουν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν στις ντουλάπες και να εμφανίζονται τα χειμωνιάτικα, αυξάνονται και οι ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, αλλά και γενικότερα για τους αναξιοπαθούντες.

 

Αυτή την εποχή λοιπόν που γίνεται το ξεκαθάρισμα των ρούχων στα νοικοκυριά, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καλεί την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης να ενισχύσει τις προσπάθειες συγκέντρωσης ειδών.

 

«Εχουμε τεράστια ανάγκη για αντρικά παπούτσια, γυναικείες και ανδρικές παντόφλες, γάντια και σκουφιά, ανδρικά εσώρουχα, φουλάρια και κασκόλ, κάλτσες, αδιάβροχα και ομπρέλες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Μασχαλίδη, η οποία εργάζεται στην «τράπεζα» συγκέντρωσης και διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης της οργάνωσης «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» που στεγάζεται σε υπόγειο χώρο, εμβαδού 300τμ., σε κεντρικό σημείο της πόλης (Βενιζέλου 70).

 

Τώρα μάλιστα που πολλές οικογένειες προσφύγων μένουν σε σπίτια, μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας που υλοποιούν ΜΚΟ, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε είδη οικιακού εξοπλισμού όπως θερμαντικά σώματα, κουβέρτες, παπλώματα, πετσέτες και σεντόνια.

 

«Οσοι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ, πρόσφυγες αλλά και Ελληνες με οικονομικά προβλήματα, έρχονται με ραντεβού στον χώρο μας και επιλέγουν τα είδη που χρειάζονται» εξηγεί η κ. Μασχαλίδη τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά από τον κόσμο.

 

«Ωστόσο, το καλοκαίρι είχαμε κάποιο πρόβλημα αφού, λόγω διαφορετικής κουλτούρας, τα γυναικεία ρούχα που μας έφερναν, δεν επιλέγονταν από τις γυναίκες-πρόσφυγες. Τον χειμώνα όμως, που τα ρούχα είναι πιο "κλειστά", δεν έχουμε πρόβλημα» διευκρινίζει.

 

Για την υποστήριξη της δράσης, η ΑΡΣΙΣ αξιοποιεί και την Αποθήκη 15 στο λιμάνι που έχει παραχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ως σημείο συγκέντρωσης διαφόρων ειδών. «Στο λιμάνι πηγαίνουν συνήθως μεγάλες ποσότητες από δωρεές, σε συνεννόηση πρώτα με μας και η αποθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9:30 έως τις 16:30» λέει η Μασχαλίδη και απαριθμεί τα είδη που είναι εξαιρετικά απαραίτητα:

 

Είδη Ρουχισμού - Χειμωνιάτικα

παπούτσια αντρικά (Νο 40-45), γυναικείες και ανδρικές παντόφλες, γάντια και σκουφιά, ανδρικά εσώρουχα, φουλάρια/πασμίνες

Βρεφικά είδη

βρεφικό γάλα (1ης, 2ης, 3ης βρεφικής ηλικίας), γάλα εβαπορέ, βρεφικές πάνες (νούμερο 1 έως 6),

 

Είδη Διατροφής

ατομικούς χυμούς, μαύρο τσάι, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη

 

Είδη καθαριότητας

υγρό καθαριστικό πατώματος και γενικής χρήσης, χλωρίνη, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων

 

Είδη προσωπικής υγιεινής

ξυραφάκια, αφρό ξυρίσματος, σαμπουάν & αφρόλουτρα (για παιδιά και ενήλικες), σερβιέτες, ταμπόν

 

Επιπλέον είδη

Ηλεκτρική σόμπα, χαλιά, απλώστρες ρούχων, τοστιέρες, βραστήρες, σίδερο σιδερώματος, κουβέρτες και παπλώματα

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής των πραγμάτων από τον χώρο τους, αν πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα, με συνεννόηση στο τηλέφωνο 2315504301.