Αποικία νέου γλαρονιού εντοπίστηκε στο Δέλτα Αξιού: Αύξηση στην αναπαραγωγή των γλάρων

 Αποικία νέου γλαρονιού εντοπίστηκε στο δέλτα Αξιού όπου καταγράφεται αύξηση στην αναπαραγωγή των γλάρων Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Φιλόξενη για τα πουλιά αποδεικνύεται, για ακόμη μια χρονιά, η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού όπου καταγράφεται αύξηση στην αναπαραγωγή γλάρων και γλαρονιών και μία νέα αποικία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού κόλπου, το φώλιασμα ενός νέου είδους γλαρονιού επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στο Δέλτα Αξιού. Πρόκειται για το μαυρογλάρονο Chlidonias niger, ένα μικρό γλαρόνι με μήκος 25 εκατ. που παίρνει το όνομά του από το σκούρο γκρι χρώμα στην πλάτη, το κεφάλι, το λαιμό και την κοιλιά. Μάλιστα, οι επιστήμονες-μελετητές κατέγραψαν 100 ζευγάρια στην αποικία του, η οποία -σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία- είναι και η μεγαλύτερη του είδους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Φορέα, «η πρόσφατη αυτή καταγραφή αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της περιοχής, η οποία είναι ένας ''παράδεισος'' για την αναπαραγωγή των γλάρων και γλαρονιών σε επίπεδο χώρας». Σημειώνεται ότι στο Δέλτα Αξιού φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία μαυροκέφαλων γλάρων και η μοναδική αποικία λεπτόραμφων γλάρων στην Ελλάδα ενώ φωλιάζουν και άλλα είδη γλαρονιών, όπως το ποταμογλάρονο, το χειμωνογλάρονο και το νανογλάρονο.

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις εκβολές των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα στο πλαίσιο του έργου «Διερεύνηση βαθμού επίδρασης της βιοποικιλότητας των πλημμυρισμένων ορυζώνων στους πληθυσμούς των ερωδιών και μαυροκέφαλων γλάρων κατά την αναπαραγωγική περίοδο» που υλοποιείται το διάστημα αυτό με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ. Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και έχει ως στόχο να διερευνήσει το πώς επιδρά στην ορνιθοπανίδα της περιοχής η ύπαρξη των χιλιάδων στρεμμάτων των ορυζώνων, που, καθώς παραμένουν πλημμυρισμένοι στη μεγαλύτερη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, λειτουργούν ως τεχνητοί υγρότοποι, παρέχοντας τροφή στα πουλιά κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ