Απλοποιείται η διαδικασία για την προστασία α' κατοικίας - Τι αλλάζει

Απλοποιείται η διαδικασία για την προστασία α' κατοικίας - Τι αλλάζει Facebook Twitter
0

Απλοποιούνται οι διαδικασίες της ένταξης στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της Α' κατοικίας
 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι «χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους». 

Επιπλέον προσθέτουν τα εξής: «Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων. Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

- διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της Α΄ κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. ευρώ)

- αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)

- χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης. Όμως τα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που αφορούσαν στην υποχρέωση προσκόμισης του "πιστοποιητικού βαρών" δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην παραπάνω διαδικασία, με αποτέλεσμα να αργεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί. Ενδεικτικά από τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις, μόνο 32 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους είχαν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης, αναμένοντας την αποδοχή τους από τη μεριά των δανειοληπτών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται η συγκεκριμένη υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Έτσι, η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και δημιουργεί τις συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Επομένως διευκολύνεται άμεσα και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δύο πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν: Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM