Ως «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» χαρακτηρίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα αποτελέσματα από τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την πρώτη εβδομάδα του 2020 «παρά τη χαλαρή διάθεση των ημερών αυτών», όπως αναφέρει. 

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι σε όλη την επικράτεια ελέγχθηκαν 101 καταστήματα χωρίς να καταγραφεί κάποια παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων. Οι ελεγκτές εντόπισαν ωστόσο 12 άτομα που παραβίασαν τον νόμο και επέβαλαν πρόστιμα, σε πολίτες και επιχειρήσεις, ύψους 15.200 ευρώ.

 

«Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ. - ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και των συναρμόδιων φορέων υλοποιήθηκε απαρέγκλιτα κατά τη γιορτινή περίοδο με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά παρά τη «χαλαρή» διάθεση των ημερών αυτών», αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

 

«Χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5 βαθμοί C) προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας», προσθέτει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 08.01.2020, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Δ. η πρώτη σύσκεψη του έτους για τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου, και των συνεργατών του.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr