Αντιδράσεις για το Taxis-Τα στοιχεία οροθετικών και ασθενών ανέβηκαν στο σύστημα

Αντιδράσεις για το Taxis-Τα στοιχεία οροθετικών και ασθενών ανέβηκαν στο σύστημα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
4

Αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση ουσιαστικά των στοιχείων χιλιάδων οροθετικών αλλά και άλλων ασθενών που λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το θέμα δημιουργείται από τον χειρισμό των στοιχείων από το σύστημα «Taxis», καθώς οι  φάκελοι όσων αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και λάβουν ποσοστό αναπηρίας, περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της Εφορίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο σύστημα δεν εμφανίζονται μόνο τα ποσοστά αναπηρίας αλλά και ο λόγος για τον οποίο απονέμεται η σύνταξη.

Έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι κάθε υπάλληλος που χειρίζεται το σύστημα ή έχει πρόσβαση σε αυτό μπορεί να έχει πρόσβαση και στα προσωπικά δεδομένα.

 «Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας», τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και εξηγεί: «Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο».

Ιδιαίτερα για νόσους που φέρουν κοινωνικό στίγμα και οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, όπως το HIV/AIDS, « πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», σημειώνει.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ