Ανακοίνωση ΕΣΕΕ για τα καταστήματα και το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων

Ανακοίνωση ΕΣΕΕ για τα καταστήματα και το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΙΣΝΑΣ
0

Τρεις Κυριακές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με ενημερωτική εγκύκλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προς τις ομοσπονδίες - μέλη της. 

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Έτσι, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου 2017, με ωράριο 11:00 - 20:00.

Η ΕΣΕΕ τονίζει ακόμη πως η απασχόληση των εργαζομένων τις συγκεκριμένες ημέρες «επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές [...] οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους και παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο. Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης (παρ. 2 άρθρο 10 ΒΔ 748/1966)».

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «όπως γίνεται παραδοσιακά και εθιμικά, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι κλειστά».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως «Η φετινή εορταστική περίοδος ξεκινά υπό "κανονικές" συνθήκες και αισιόδοξο κλίμα, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσει θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά. Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να "ζεσταθεί¨ τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές καλές δουλειές, καλές αγορές, καλά Χριστούγεννα και μια διαφορετική, καλύτερη, νέα χρονιά!».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ