Μοιάζει αδιανόητο μετά από τον οχετό μίσους και χυδαιότητας σήμερα στο δικαστήριο, αλλά ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αθωώθηκε.

 

Αυτή ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο έπειτα από μήνυση οκτώ εκπροσώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ για δημόσια υποκίνηση μίσους και βίας με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

 

Στη δίκη στο Αίγιο, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εμφανίστηκε αμετανόητος, χυδαίος και προκλητικός και υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι: «Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι παιδιά του θεού»

 

Ενδεικτικά μερικά από τα όσα είπε εν είδει απολογίας όπως τα μεταφέρει το avmag.gr:

 

- Για ένα άτομο που ντύθηκε παπάς σε ένα Pride: «Αν είχε όπλο και με άφηνε ο νόμος θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε».

 

- Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι παιδιά του θεού. Γίνονται δεκτά μόνο αν μετανοήσουν.

 

- Όλους αυτούς ο θεός τους σιχαίνεται.

 

- Ο νόμος που έκανε η πολιτεία για την αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας είναι λάθος με βάση τον νόμο του θεού.

 

- Εγώ μιλάω για αυτούς που είναι στην εκκλησία. Οι άλλοι δεν με απασχολούν. Να τα βρουν με το διάολο. Να πάνε να χαθούν.

 

-  Αν ήμουν γιατρός και μιλούσα για τη σύφιλη και έλεγα να μην τους πλησιάζουν, θα μου έκαναν μήνυση;

 

- Το θέμα μου είναι η ομοφυλοφιλία. Που αγγίζει έμμεσα τους ομοφυλόφιλους. Αυτοί έχουν το πρόβλημα. Το «φτύστε τους» ήταν μεταφορικό, δλδ περιφρονείστε τους.... το χρησιμοποιούμε σαν έκφραση. Σαν να λέω στη συνήγορο «Φτου σου κοπέλα μου κούκλα είσαι».

 

- Θεωρώ μεγάλη τιμή που είμαι σ´αυτή τη θέση.

 

- Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι του δημιουργήματα του θεού. Γιατι ο θεός δεν έφτιαξε ανώμαλος.

 

H απολογία του είχε επίσης αναφορές στο Ευαγγέλιο αλλά και στο Κοράνι. Μίλησε για αμαρτωλούς που δεν μετανοούν και αναρωτήθηκε λέγοντας: «Και το κοράνι λέει να πολεμάτε τους απίστους αλλά δεν είδα να έχετε ευαισθησίες σε αυτό το θέμα», είπε αναφερόμενος στους μηνυτές του.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τη δίκη η Εφημεριδα των Συντακτών, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης  προέβαινε σε ομοφοβικά σχόλια εν είδη ερωτήσεων που πάντως δεν έγιναν δεκτές από την έδρα.

 

Μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις και προκλητικές φράσεις:

«Αν σας πω δεσποινίς μου θα θιχτείτε;»

«Το ότι βγήκατε χέρι χέρι με το σύντροφό σας δε σημαίνει ότι προκαλείτε;»
«Αισθάνεστε φυσιολογικός;»
«Το "αφήστε αυτά τα πούστικα" είναι κάτι που λέγεται στην κοινωνία;»
«Ο Φρόυντ λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι».
«Δεν ξέρω εάν είναι κύριοι οι κυρίες οι ενάγοντες».
«Δε συμβαδίσει η αξιοπρέπεια με την ομοφυλοφιλία» .


Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης ήταν ο Γιώργος Μπέσκος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου, και ο Βασίλης Οπλαντζάκης συνήγορος υπεράσπισης και στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Στα έδρανα των συνηγόρων παρευρέσκεται επίσης και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης.

 

Ο Αμβρόσιος βρέθηκε κατηγορούμενος και τελικά αθωώθηκε για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», με αφορμή άρθρο του στις 4 Δεκεμβρίου του 2015, όταν εξ' αφορμής του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, προέτρεψε από το μπλογκ του υπόλοιπη «υγιή» κοινωνία στην άμεση και έμπρακτη αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων. Όμως στο κείμενό του δεν ήταν τόσο ήπιος...

 

Για την ιστορία ένα απόσπασμα από τα όσα έγραψε ο αθώος Αμβρόσιος:

«Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!. Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!», έγραφε ο αθώος Αμβρόσιος.