Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της δυσοσμίας σε Δυτική Αττική και Πειραιά

Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της δυσοσμίας σε Δυτική Αττική και Πειραιά Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

H άμεση δειγματοληψία ατμοσφαιρικών ρύπων στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, σε συνεργασία με κατάλληλο εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή των αερίων ρύπων και της δυσοσμίας, η αναβάθμιση του δικτύου σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και των αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Αττικής και Πειραιά, Βασιλείου και Γαβρίλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα δυσοσμίας στις περιοχές Δυτικής Αττικής και Πειραιά, και η ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος.

Εκτός των παραπάνω, αποφασίστηκε και η οργάνωση μικτών κλιμακίων ελέγχου με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκόμενων δήμων, με σκοπό τον έλεγχο δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.


Επιπλέον, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν δράσεις παρακολούθησης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, αλλά και να εξειδικευθεί κατάλογος ρυπασμένων χώρων με επικίνδυνα απόβλητα, για την ενεργοποίηση, είτε των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων είτε της νομοθεσίας της περιβαλλοντικής ευθύνης, με στόχο την εξυγίανσή τους, και την απομάκρυνση και προβλεπόμενη επεξεργασία των αποβλήτων.


Θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν επίσης, και η αποτύπωση-ενοποίηση δεδομένων από περιβαλλοντικούς ελέγχους όλων των υπεύθυνων δομών στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τα θέματα εφαρμογής της συνθήκης ΣΕΒΕΖΟ ως προς την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, όπως και η λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων σε σχέση με τη χρήση και αποθήκευση καυσίμων της ευρύτερης περιοχής.


Σύμφωνα με το ΥΠΠΕΝ, η υλοποίηση όλων των παραπάνω με ταυτόχρονη εξασφάλιση των πόρων, αποτελεί κοινό στόχο όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διοικητικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες, ώστε εντός μίας εβδομάδας να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο των ενεργειών, που θα στηρίζονται στην αξία και τη στρατηγική σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη για τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ