Ακαδημία Αθηνών: Αντετοκούνμπο, «κυρά Ρηνιώ» της Κινάρου, αλλά και δύο «ακριτικές» δασκάλες μεταξύ των τιμώμενων

Ακαδημία Αθηνών: Αντετοκούνμπο, «κυρά Ρηνιώ» της Κινάρου, αλλά και δύο «ακριτικές» δασκάλες μεταξύ των τιμώμενων Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των Τιμωμένων Πανηγυρικής Συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταξύ των βραβευθέντων του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας είναι άνθρωποι του πνευματικού, επιστημονικού, καλλιτεχνικού, αθλητικού χώρου της Ελλάδας. 

Το Χρυσό Μετάλλιο αποδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) «για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται». 

Το Αργυρό στον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας και «εκ των εγκυροτέρων καρδιολόγων στην Ελλάδα και διεθνώς κ. Βασίλειο - Διονύσιο Κόκκινο, ως ένδειξη αναγνώρισης και έκφραση τιμής για το πλουσιότατο κλινικό, διδακτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του έργο». 

Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση-σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, δόθηκε στην κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη - Θηραίου ή αλλιώς «κυρά Ρηνιώ», μοναδική κάτοικο της βραχονησίδας Κίναρος, 16 μίλια μακριά από την Αμοργό και 38 μίλια από την Κάλυμνο, για το ήθος,  τον ανιδιοτελή πατριωτισμό της και το παράδειγμα που εκπέμπει.  

«Η κυρά Ρηνιώ τα τελευταία 20 χρόνια ζει μόνιμα στην βραχονησίδα Κίναρο, μόνη της κάτω από αντίξοες συνθήκες, φροντίζει το μνημείο των πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού και κάθε μέρα υψώνει με περηφάνια ψηλά την ελληνική σημαία». 

Στα τιμώμενα πρόσωπα ήταν, μεταξύ άλλων, 

  • ο Τίτος Πατρίκιος (Βραβείο ποίησης με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ)
  • η Μιμή Ντενίση (Έπαινος  οίκοθεν στην κυρία Μιμή Ντενίση, σεναριογράφο και πρωταγωνίστρια της ιστορικής, δραματικής ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη», βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό της έργο, που αναφέρεται στην περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης το 1922 και δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)
  • ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καλαθοσφαιριστή κ. Γιάννη Αντετοκούνμπο, για την εκτεταμένη φιλανθρωπική του δράση, η οποία αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής πρωτοβουλίας στον χώρο της κοινωνίας πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που αναλαμβάνει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στα Σεπόλια, την γειτονιά της Αθήνας όπου και ο ίδιος μεγάλωσε και ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα) 
  • ο Ευγένιος Τριβιζάς (Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον κύριο Ευγένιο Τριβιζά για το βιβλίο του «ΟΧΙ! ...Δεν θα μας μπείτε στη μύτη»)
  • αλλά και δύο δασκάλες που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, την Ουρανία Κάππου δασκάλα στο δημοτικό της ακριτικής Θύμαινας και τη Νικολέτα Πιτσά, δασκάλα στο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου (βραβεία Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο, για τη βράβευση εν ενεργεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, για τον ζήλο και τον εθνωφελή τρόπο με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους: 1) στην κυρία Ουρανία-Νεφέλη Κάππου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Θύμαινας, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων, ανάμεσα από Ικαρία και Σάμο, και 2) στην κυρία Νικολέττα Πιτσά, δασκάλα στο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου, για το σύνολο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής της δράσης)

ΕΔΩ ο Πίνακας Τιμωμένων Πανηγυρικής Συνεδρίας 20ης Δεκεμβρίου 2022

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» – Θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Ελλάδα / Στον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» – Θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Το «Belem» από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας και «γεννήθηκε» την ίδια χρονιά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
NEWSROOM