Αίτημα της Ελλάδας σε Κομισιόν και Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Αίτημα της Ελλάδας σε Κομισιόν και Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 μεταναστών που κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται άσυλο. 

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 995 άνθρωποι που βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 που είναι στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου «είναι επιστρεπτέοι βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας», αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αυτό μπορεί να γίνει με βάση την πρώτη παράγραφο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που «αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας, σημειώνει το υπουργείο, που κρίνει ότι οι ταχείες διαδικασίες ελέγχου για κορωνοϊό στην Ελλάδα και η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας.

«Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το υπουργείο.

«Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητα τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία να ενισχύσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της συμφωνίας: «Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατοχυρώσει έναν κοινό μηχανισμό και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για τις επιστροφές, στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ