Αφγανή πρόσφυγας ήρθε στην Ελλάδα με δύο παιδιά και άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο

Αφγανή πρόσφυγας ήρθε στην Ελλάδα με δύο παιδιά και άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
0

Χυμό καρότου που περιέχει παγωτό βανίλια και παγωτό σαφράν με φυστίκι Αιγίνης, μαζί με γλυκά από το Ιράν, θα «συστήσει» στους Θεσσαλονικείς μια 34χρονη Αφγανή πρόσφυγας, η οποία άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης.

Η Ζεϊνάμπ Ρασούλι (Zeynab Rassouli) ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της, πριν από τέσσερα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε ως η μόνη μητέρα, στάθηκε στα πόδια της και χάρη στην υποστήριξη του «Solidarity Now» και του «The People's Trust» κατάφερε ν' ανοίξει το δικό της μαγαζί, προσλαμβάνοντας μάλιστα ως υπαλλήλους άλλη μία Αφγανή, έναν Ιρανό και μια Ελληνίδα.

Για την ίδια, φαίνεται ότι το μοναδικό - μικρό- εμπόδιο που έχει ν' αντιμετωπίσει πλέον είναι η γλώσσα αφού δυσκολεύεται να μιλήσει ελληνικά, σε αντίθεση με την 16χρονη κόρη της Σόγκαντ, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο της διερμηνέα για τη μητέρα της.

To «Laadeh», όπως ονομάζεται το κατάστημα που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, είναι ουσιαστικά σημείο μεταπώλησης των ιρανικών γλυκών που παράγονται στο ομώνυμο εργαστήριο που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2019, σε άλλο σημείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ο κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας, Λογχμάν Γκασεμί.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρασούλι, πριν από χρόνια δούλευε ως πωλήτρια σε ζαχαροπλαστείο στο Ιράν και όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα του Λογχμάν Γκασεμί.

«Αυτός με παρότρυνε», εξηγεί, «ν' ανοίξω το δικό μου ζαχαροπλαστείο παίρνοντας γλυκά από το εργαστήριό του και προσθέτοντας και κάποια άλλα πράγματα, όπως το ξεχωριστό παγωτό σαφράν».

Η 34χρονη Αφγανή ξεκαθαρίζει ότι από την αρχή ήθελε να μείνει στην Ελλάδα καθώς λατρεύει «τον καλό καιρό και τους ανθρώπους», ενώ και τα δύο της παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Παρατηρεί δε πως αν και τα γλυκά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι «πολύ γλυκά», εντούτοις πιστεύει ότι τα ιρανικά που έχουν λιγότερη ζάχαρη αλλά και το ιδιαίτερο παγωτό σαφράν, θα αρέσουν τελικά στους καταναλωτές.

Στο ζαχαροπλαστείο της έχει, άλλωστε, περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη, τα οποία συσκευάζει μάλιστα σε πολυτελή κουτιά που έρχονται με ειδική παραγγελία από το Ιράν/

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Στην προσπάθειά της ν' ανοίξει το δικό της κατάστημα, η κ. Ρασούλι απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί στο Blue Refugee Center του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη, όπου υποστηρίζονται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επιθυμούν ν' ανοίξουν την δική τους επιχείρηση στη Ελλάδα.

«Ζήτησε τις υπηρεσίες μας αρχικά για να βρει εργασία και στη συνέχεια υποστηρίξαμε το αίτημά της για χρηματοδότηση από το "The People's Trust" και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να επιτύχει τον στόχο της», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εργασιακή σύμβουλος του «Solidarity Now» Μαρία Μαυρίδου.

Το «Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων» (Blue Refugee Center) υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την E.E.

  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM