Θεωρείται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που βιώνει η Ελλάδα.  Πρόκειται για τη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και την κατάσταση που αυτή δημιουργεί.

 

Σύμφωνα με πρόφατο ρεποτάζ της Daily Mail στο νησί «η φρίκη της μετανάστευσης συνυπάρχει με αυτή μιας χώρας που μαστίζεται από οικονομική κρίση και πρέπει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει πρόσφατα τα σπίτια τους».

 

Η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί για το κύμα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, όμως δεν είχε φανταστεί κανείς το μέγεθός του. 78.000 πρέπει να έχουν φτάσει το τελευταίο έτος, με το 60% εξ αυτών να είναι Σύροι. Περίπου 1.000 άτομα σε καθημερινή βάση πατούν ελληνικό χώμα, την ώρα που στη χώρα η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει τα πάντα. 

 

Η ελληνική ακτοφυλακή κάνει ό,τι μπορεί. Όμως η Ελλάδα  δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλο αυτό. Από τη μια πλευρά οι μετανάστες να ζητούν να εκδώσουν άδειες παραμονής και από την άλλη οι Έλληνες να περιμένουν στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρουν το ποσό των 60 ευρώ την ημέρα. Η τέλεια "καταιγίδα".

 

 


Οι περισσότεροι από αυτούς που συνωστίζονται εξαθλιωμένοι παντού στο νησί, είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Συρία εξαιτίας του πολέμου και της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος εκεί και στο γειτονικό Ιράκ.

Πλήθος ανθρώπων, μητέρες που κρατούν αγκαλιά τα μωρά τους, ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, όλοι τους προσπαθούν να προφυλαχθούν από τον καυτό ήλιο. Για το λόγο αυτό αυτόν μάλιστα, κάποιοι προκειμένου να βρουν καταφύγιο, επιλέγουν να περπατάνε νύχτα στο νησί, ανάμεσα σε βουνά. Κάθε βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι περπατούν και περπατούν. Ασταμάτητα.


Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται φυσικά τα παιδιά. Στο ρεπορτάζ της Daily Mail σημειώνεται πως κάποια από αυτά ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, χωρίς να έχουν δίπλα τους γονείς τους. Ένα 13χρονο αγόρι, ο Μοχάμεντ βρίσκεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που συνεχώς αποκαλεί θείο. Βρέθηκε στο Ιράκ, έπειτα στην Τουρκία. Μετά πάλι πίσω και πλέον έφτασε στην Λέσβο. Δεν ήξερε πόσο ακόμα θα συνεχιστεί το ταξίδι του. «Ήταν τρομοκρατημένος. Περπάτησε στον ήλιο από το λιμάνι για να φτάσει στη στάση του λεωφορείου κι αναρωτιόταν για πόσο ακόμα θα συνεχιζόταν η ταλαιπωρία του.

 

Oι συγκλονιστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δόθηκαν στη δημοσιότητα από το International Rescue Comittee. Περιγράφουν το παράπλευρο δράμα που βιώνει η Ελλάδα, ανίκανη να πράξει το παραμικρό.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr