Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες τις αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχετικά με το αν θα κλείσουν όπως έχει ήδη συμβεί με τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

 

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας στις 12:00, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλείσιμο των δημοτικών σχολείων κατέληξε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά από πολύωρη σύσκεψη. Άλλες πηγές, θέλουν τους επιστήμονες να έχουν αποφασίσει να κλείσουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Τα τρία σενάρια που εξετάστηκαν ήταν:

-«Λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία νηπιαγωγεία κλπ μόνο για τη Θεσσαλονίκη

-κλείσιμο των δημοτικών ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας, και

-κλείσιμο δημοτικών σε όλη τη χώρα

 

H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

 

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

 

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους ειδικούς να καταλήγουν στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, ήτοι νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ ανοιχτά φαίνεται πως θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε συμβεί και στο πρώτο lockdown.

 

Στην απόφαση εκτιμάται πως θα περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των παιδικών σταθμών που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων, αφενός επειδή τα παιδιά εκεί δεν φορούν μάσκες, αφετέρου επειδή η αναστολή της λειτουργίας και αυτών των δομών θα συμβάλλει στη μείωση των μετακινήσεων.

 

Η καθολική αναστολή λειτουργίας των σχολείων θα σημάνει επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτική τηλεόραση.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, ενώ χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

 

Τα ιδιωτικά σχολεία φέρεται να έχουν ενημερωθεί ήδη για το «λουκέτο» και γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για την εκ νέου προετοιμασία των μαθητών που θα περάσουν στην τηλεκπαίδευση. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τις άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπονται στους γονείς που υπηρετούν τον δημόσιο τομέα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr