Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Lockdown: Φωτογραφίες από την άδεια Αθήνα- Σαρωτικοί έλεγχοι, τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Την περασμένη άνοιξη θυμίζουν οι εικόνες από την Αθήνα, καθώς από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο lockdown σε όλη τη χώρα.

 

Δρόμοι άδειασαν, καταστήματα έκλεισαν, ενώ σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν διπλασιαστεί αυτή τη φορά, ενώ στην καθημερινότητα των πολιτών επέστεψαν τα SMS και οι ειδικές φόρμες για τις μετακινήσεις.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση

 

Η μετακίνηση, για όλη τη διάρκεια του lockdown, επιτρέπεται με αποστολή SMS στο 13033, με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ'εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr, μόνο για τους εξής λόγους:

 

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

 

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

 

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

 

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

 

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

 

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Οι μετακινήσεις από τη μία περιφερειακή ενότητα στην άλλη δεν επιτρέπεται παρά μόνο για τις εξής εξαιρέσεις:

  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι
  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Νυχτερινές ώρες και κομμωτήρια

 

Ειδικότερα κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-05:00), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, εκτός για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία, διευκρίνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Σημειώνεται ότι τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής λειτουργούν σήμερα και αύριο, με εξαίρεση τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών που ήταν ήδη σε lockdown.

 

Για να επισκεφθούν οι πολίτες αυτές τις επιχειρήσεις σήμερα και αύριο μπορούν να στείλουν SMS με τον κωδικό 2 για την μετάβαση τους.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Μετακινήσεις εργαζομένων

 

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, μπορεί να γίνει με δύο εναλλακτικές σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους- μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

  • Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή
  • Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

 

Για τα μέλη οργάνων διοίκησης και τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, για τη μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο οι Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

 

Με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

 

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι ήδη εκδοθείσες από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Διπλάσια τα πρόστιμα

 

Τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν διπλασιαστεί πλέον.

 

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

 

Στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στον εργοδότη.

 

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΑ: Κανονικά οι πτήσεις αύριο και μεθαύριο - Η νέα λίστα των δρομολογίων
Αναστέλλονται οι προαναγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την Πέμπτη και την Παρασκευή
ΕΕΤΤ: Οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν για τις πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ- Πότε δικαιούνται αποζημίωση οι συνδρομητές
Σε ισχύ από σήμερα η διαδικασία αποζημίωσης για αποκλίσεις
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Παρατηρούμε 52 διαφορετικά νοσήματα
Όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων Covid γίνεται παρέμβαση για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών
Ο «χάρτης» του κορωνοϊού: 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 383 στην Αττική
Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα 2.152 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Απεργία αύριο στο μετρό- Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς
Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο τραμ
Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας
Είχε μετάσχει στις περισσότερες τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ως πρωθιέρεια
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί σε 24 ώρες - 597 οι διασωληνωμένοι
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη
Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο
Σφράγισαν από μέσα την κεντρική είσοδο και τις εσωτερικές πόρτες, για να αποτρέψουν τον επικείμενο έλεγχο
Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο
Απαντούν στην έντονη φημολογία περί ειδικής θεραπείας από τον κορωνοϊό αποκλειστικά για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί
Χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες η απορρόφηση ιδιωτών γιατρών από το ΕΣΥ
«Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι
Δικογραφία και πρόστιμα σε πέντε άτομα για πάρτι γενεθλίων εν μέσω lockdown
Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»
Παράταση του lockdown και αγορές με «click away»
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού
Για το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και την εστίαση μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης
Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;
Σήμερα: Ελεύθερη πρόσβαση στις συλλογές του Μπομπούρ • • • είδος προς εξαφάνιση • • • η σαφήνεια είναι αρετή • • • θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του; • • • άμαχοι, τα αιώνια θύματα • • • μεροληψία και θόρυβος • • • και η καλή και η κακή μεριά.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή