Κορωνοϊός: Πού ισχύουν τα νέα μέτρα από σήμερα- Μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Πού ισχύουν τα νέα μέτρα από σήμερα- Μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε ισχύ είναι από σήμερα (από τις 06:00) τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Πλέον, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ σε εφαρμογή τίθεται και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως τις 05:00. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που είναι στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και το επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό.

Στο επίπεδο 4 είναι οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης. Στο επίπεδο 3, το «πορτοκαλί», αυτή τη στιγμή είναι είναι: Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα, Κύθνος, Λέσβος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες.

Κορωνοϊός: Πού ισχύουν τα νέα μέτρα από σήμερα- Μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter

Οι αλλαγές στον χάρτη από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα (26/10), αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, που ανεβαίνουν στο επίπεδο 2 (περνούν από το «πράσινο» στο «κίτρινο»). Στην περίπτωση των Σποράδων, αυτό αφορά μόνο τη Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο.

Από την άλλη, από τη Δευτέρα μειώνεται το επίπεδο συναγερμού στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που από το 3 («πορτοκαλί») περνούν στο επίπεδο 2 («κίτρινο»).

Παράλληλα, τα νησιά της Αττικής, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα, κατεβαίνουν επίσης από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, από τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου περνούν από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1, ενώ οι περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (ετοιμότητας).

Έτσι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα έχει:

  • 25 περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1-Ετοιμότητας
  • 33 περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 2-Επιτήρησης
  • 14 περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης
  • 2 περιφερειακές ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου

Τι ισχύει για τη μάσκα

Η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, στις περιοχές που είναι στο επίπεδο 3 και το επίπεδο 4.

Στα σχολεία, η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική και στα διαλείμματα, για τις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες. Για το μάθημα της φυσικής αγωγής, η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να μην προβλέπεται.

Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους, Α΄ βαθμού, που και αυτά εξαιρούνται από την χρήση μάσκας.

Επίσης, από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά την διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Οι μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως τις 05:00, με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΜ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή.

- Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνηση τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Εστίαση και λιανικό εμπόριο

 

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, στις περιοχές που είναι στο επίπεδο 3 ισχύουν τα εξής:

- Στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.

- Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

 Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ.

- Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο»- το επίπεδο 4- από σήμερα υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο. Έτσι, στην Καστοριά και την Κοζάνη που είναι σε αυτό το επίπεδο, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής και λοιπά, λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3.

Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του επιπέδου 4.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ