Μετεγγραφές φοιτητών: Οι αλλαγές στα κριτήρια και η βάση- Η υπουργική απόφαση

Μετεγγραφές φοιτητών: Οι αλλαγές στα κριτήρια και η βάση- Η υπουργική απόφαση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών, το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος.

Πλέον, έχει καθιερωθεί βάση μετεγγραφής, ενώ έχουν αλλάξει τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα, του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου η οποία- μεταξύ άλλων- θα καθορίζει το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μετεγγραφών, προκειμένου να κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές.

Κατηγορίες μετεγγραφών

Οι κατηγορίες μετεγγραφής είναι δύο: α) μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και β) μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.

Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των τμημάτων, καθώς επίσης και η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης. Επιπλέον προϋπόθεση μετεγγραφής αποτελεί και η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.

Βάση μετεγγραφής

 

Ένα από τα νέα στοιχεία είναι η θέσπιση της βάσης μετεγγραφής. Όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, η βάση μετεγγραφής κάθε τμήματος προκύπτει από τη βάση εισαγωγής του μείον 2.750 μόρια.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «ακαδημαϊκό κριτήριο», το οποίο εισάγεται στη διαδικασία των μετεγγραφών.

Κάθε φοιτητής που αιτείται μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως και 2 διαφορετικών πανεπιστημίων.

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Νέα δεδομένα θα ισχύσουν σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Από φέτος θα ισχύει η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, που ίσχυε μέχρι πέρυσι. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, πριμοδοτούνται μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προηγουμένως, οι τρίτεκνοι και οι αιτούντες μετεγγραφή που είναι ορφανοί.

Μετακίνηση σε τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου

Νέα πτυχή του πλαισίου για τις μετεγγραφές αποτελεί και η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Πρόκειται για έναν άτυπο, δεύτερο κύκλο μετεγγραφών, ο οποίος προσφέρει περιορισμένη κινητικότητα στους φοιτητές που κάνουν αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, στην περίπτωση που απορριφθεί επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βάσης μετεγγραφής ή επειδή συμπληρώνεται ο αριθμός μετεγγραφομένων, με άτομα που συγκεντρώνουν υψηλότερο σύνολο μορίων.

Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετακίνησης σε τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφ' όσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα ή στις Σχολές τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και εφ' όσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων στο τμήμα αυτό.

Στις αιτήσεις μετακίνησης βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως 5 τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με σειρά προτίμησης, και εντός 2 το πολύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων από την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έχει αρχικά εισαχθεί.

Επίσης, τα τμήματα, τα οποία μπορεί να δηλώσει ο φοιτητής είναι εκείνα που είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

Ο αριθμός μετεγγραφόμενων

Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος.

Για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, ο συνολικός αριθμός τους που πραγματοποιούνται είναι επίσης ίσος με το 15% καθ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα.

Η απόφαση για τις μετεγγραφές ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ