Κορωνοϊός: Εστίες μετάδοσης στην Αττική - Συναγερμός σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας

Κορωνοϊός: Εστίες μετάδοσης στην Αττική - Συναγερμός σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας Facebook Twitter
0

Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές για τις ταυτόχρονες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς διαπιστώθηκαν κρούσματα και σε άλλα γηροκομεία και κλειστές δομές, με την Αττική να παραμένει στο «κόκκινο».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 229 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με την κατάσταση στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα να παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, 480 rapid test διενεργήθηκαν συνολικά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Βρέθηκαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε αλλοδαπούς -οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες- και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Δεν είναι ωστόσο το μόνο γηροκομείο, στο οποίο έχει προκληθεί διασπορά του κορωνοϊού, καθώς δύο εργαζόμενοι σε γηροκομεία στα Ιωάννινα έχουν διαγνωστεί επίσης θετικοί στον κορωνοϊό.

Η μία υπάλληλος στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας παρουσίασε συμπτώματα στην άδειά της και δεν ήρθε σε επαφή με τους ηλικιωμένους, ο δεύτερος υπάλληλος όμως εργαζόταν κανονικά στο γηροκομείο Ζωσιμαδών, και μάλιστα επισκεπτόταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και την άλλη δομή.Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ξεκίνησε από το Σάββατο τα τεστ. Στο «Ζωγράφειο» φιλοξενούνται 45 ηλικιωμένοι, ενώ στο «Ζωσιμαδών», στο οποίο λειτουργεί και Κλινική Χρόνιων Παθήσεων, 135 άτομα.

Την ίδια στιγμή σε επαναληπτικά τεστ που έγιναν, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και δυο εργαζόμενοι σε γηροκομείο της Καρδίτσας, ανεβάζοντας τον αριθμό στους οκτώ. Αρνητικοί είναι στα επαναληπτικά τεστ και οι 23 τρόφιμοι του γηροκομείου. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει επανέλεγχος όλων των ατόμων.

Κορωνοϊός: Εστίες μετάδοσης στην Αττική - Συναγερμός σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας Facebook Twitter

Σε καραντίνα οι δομές φιλοξενίας σε Σκαραμαγκά και Κουτσόχερο Λάρισας

 

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε ως και τις 12 Οκτωβρίου η δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, παρατείνεται, έως και 12 Οκτωβρίου ο υγειονομικός αποκλεισμός της δομής φιλοξενίας Κουτσόχερου Λάρισας.

Κρούσματα κορωνοϊού και στο Δρομοκαΐτειο

 

Συναγερμός σήμανε χθες και στο Δρομοκαΐτειο καθώς δύο ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά ήρθαν σε επαφή με όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς τρόφιμους της δομής, οι οποίοι νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ασθενείς κοιμόντουσαν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το μέγεθος της διασποράς.

18 θάνατοι σε 4 ημέρες - Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Μείωση παρουσίασαν τα κρούσματα στην Αττική, που έπεσαν σε διψήφιο νούμερο (97) στην τελευταία καταμέτρηση του ΕΟΔΥ, με τους διασωληνωμένους, ωστόσο, να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (82) και νέες εστίες να εμφανίζονται εστίες σε γηροκομεία, άρα δομές με ευπαθείς ομάδες. 

Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι θάνατοι, καθώς έφτασαν τους 409 στην χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου, έχουν ανακοινωθεί ήδη 18 νεκροί.

Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Αττική αγγίζει το 50%. 

Κορωνοϊός: Εστίες μετάδοσης στην Αττική - Συναγερμός σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας Facebook Twitter

Συνωστισμός σε πλατείες


Την ίδια στιγμή, κεντρικές πλατείες της Αθήνας παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο τη νύχτα. Νεαροί αγνοούν τα μέτρα προστασίας και κάποιοι προμηθεύονται αλκοόλ για να συνεχίσουν απτόητοι τη διασκέδασή τους, παρά το γεγονός πως τα περίπτερα είναι κλειστά.

Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις κεντρικές πλατείες της πόλης γι' αυτό και καθημερινά κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Σύψας: Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την Αττική - Έτοιμα νέα μέτρα αν χρειαστεί

Μετά τα απανωτά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, για πρώτη φορά μετά από καιρό, η περιφέρεια κατέγραψε χθες λιγότερα από 100 κρούσματα σε 24 ώρες. Ωστόσο ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην Αττική.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM