Αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του νέου βιβλίου Θρησκευτικών της Γ' Γυμνασίου, με τον καλλιτέχνη του έργου να υπερασπίζεται το σχέδιό του. 

 

Στο εξώφυλλο παρουσιάζεται η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με ελικοειδείς απολήξεις που παραπέμπουν σε καπνό και οι οποίες ξεκινούν από τις σκεπές του καμπαναριού και του ναού, και κατευθύνονται προς τον ουρανό. Ο ζωγράφος και αγιογράφος Μπάμπης Πυλαρινός, απαντά στους επικριτές του που εστιάζουν στην απουσία του σταυρού. 

 

 

 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Έθνος», ο καλλιτέχνης αρχικά δηλώνει εντυπωσιασμένος που η αρμόδια επιτροπή επέλεξε κάποιο ζωγραφικό έργο αντί για αγιογραφία. «Το είδα σαν μια προσπάθεια τρυφερής προσέγγισης των παιδιών», λέει. Όπως εξηγεί, στο εξώφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται μια αφαιρετική εικόνα της αγαπημένης του πατρίδας, «του "γλυκού Τζάντε"». 

 

«Για το συγκεκριμένο έργο εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με τις ελικοειδείς απολήξεις που μοιάζουν με καπνό, που ξεκινούν από τις απολήξεις της σκεπής του καμπαναριού και του ναού, και κατευθύνονται προς τον ουρανό. Αυτή είναι μια σουρεαλιστική, ασυνείδητη, ζωγραφική κίνηση που έχει για μένα μεταφυσικό βάθος, σαν ένας τρόπος να επικοινωνήσεις με τον Θεό, κάτι σαν το θυμίαμα που ανεβαίνει στον ουρανό: "Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου". Παρεξηγήθηκε και η αχνή παρουσία μιας μορφής που μπορεί να είναι μέρος του παραδείσου, αλλά μπορεί και να κρατάει μια απόσταση, να αισθάνεται αποκομμένη από τη "γιορτή"».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr