Χαρδαλιάς: Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία - Σε επιφυλακή Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα

Χαρδαλιάς: Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία - Σε επιφυλακή Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα Facebook Twitter
Χαρδαλιάς: Εγρήγορση σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία, Κήθυρα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο ακόμα αγνοούνται, από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός. 

Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Κύθηρα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Ιανός, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε πως δύο πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο ακόμα αγνοούνται στη Θεσσαλία, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες. Απηύθυνε έκκληση δε, στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. 

Το φαινόμενο εξασθενεί στην Αττική

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί στην Αττική, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση στην Αρκαδία, στο Λεωνίδιο ειδικά, την Αργολίδα και τα Κύθηρα. «Δείχνει να εξελίσσεται και το βράδυ στην Κρήτη, ωστόσο θα το αξιολογήσουμε το απόγευμα», πρόσθεσε.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού.

«Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας είπε πως «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Καταστροφή σε αρκετές περιοχές της χώρας

 

Ήδη από χθες, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που καταγράφηκαν στο πέρασμα του κυκλώνα Ιανού, έπληξαν τα νησιά του Ιονίου προκαλώντας καταστροφές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα.

Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί και διασώσεις.

Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και υλικές ζημιές είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες τις κακοκαιρίας που προκάλεσε και προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών, όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Τρικάλων. Ολόκληρος ο Δήμος Αργιθέας είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπάρχει και πρόβλημα υδροδότησης. Νωρίτερα, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι. Στην περιοχή έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι και ο ποταμός Καλέντζης, με αποτέλεσμα να σπάσουν ακόμη και γέφυρες.

Οι κατά τόπους Υπηρεσίες στη Θεσσαλία Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο και Σοφάδες έχουν πραγματοποιήσει 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων. Πλημμυρισμένοι είναι δρόμοι και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου τα ξημερώματα έσπασε σε δύο σημεία το ανάχωμα στον ποταμό Καράμπαλη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε εκκένωση στον οικισμό Ρομά Μαύρικα. 

Προβλήματα με πλημμύρες προκάλεσε ο «Ιανός» και σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 16 κλήσεις από τις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού - Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν χθες και στον Βόλο με την αίσια ωστόσο, έκβαση απεγκλωβισμού τριών ατόμων από τον Αλμυρό έπειτα από 10 ώρες. Ιδιαίτερα σοβαρές είναι πρώτες καταγραφές από τις ζημιές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» στην Φθιώτιδα με την εθνική οδό Λαμίας- Καρπενησίου να έχει κοπεί στα δύο ήδη από χθες.

Παράκτια πλημμύρα καταγράφηκε σε τμήμα της περιοχής του Ρίου, στην Πάτρα με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να έχει καλύψει μέρος της παραλιακής περιοχής.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Ζάκυνθο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 450 βλάβες στο δίκτυο ενώ περίπου 60 κολόνες χρειάζονται άμεση αντικατάσταση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ