Κορωνοϊός: Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών - Ανησυχία για τη διασπορά στα αστικά κέντρα

Κορωνοϊός: Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών - Ανησυχία για τη διασπορά στα αστικά κέντρα Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών - Ανησυχία για τη διασπορά στα αστικά κέντρα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών, μέσα στον Ιούλιο, σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ αντίστοιχα η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών ήταν 0,2.

Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουλίου, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-39 ετών που είχαν νοσήσει ήταν 31,1% (995 άτομα), ενώ χθες, 26 Ιουλίου, το ποσοστό αυτό ήταν 31,7% (1.243 άτομα).

Για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, η αύξηση το ίδιο διάστημα είναι μικρότερη. Έως την 1η Ιουλίου τα κρούσματα αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 1.339 (ποσοστό 41,8%), ενώ χθες ήταν 1.648 (ποσοστό 42,0%).

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν τα κρούσματα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Μέχρι την 1η Ιουλίου οι ασθενείς ήταν 665 (ποσοστό 20,8%), ενώ χθες ανέρχονταν σε 779 (ποσοστό 19,8%). 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του ΕΟΔΥ ενώ στην αρχή της πανδημίας και μέχρι τις αρχές Μαΐου, η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 49 έτη, πλέον, η μέση ηλικία όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό είναι τα 47 έτη. Αυτό σημαίνει μείωση κατά δύο χρόνια στη μέση ηλικία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όσον αφορά στους θανάτους στην Ελλάδα, το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών την 1η Ιουλίου ήταν 22,4%, ενώ χθες το ποσοστό αυτό έχει πέσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 21,4%.

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που πέθαναν καθώς την 1η Ιουλίου το ποσοστό αυτό ήταν 76,0%, ενώ στις 26 Ιουλίου διαμορφώθηκε  σε 77,1%, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα.

Καμπανάκι από Σύψα

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 χθες ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας αφού επανέλαβε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι «ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις», όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για όλους, πρόσθεσε, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και να περιοριστούν οι εικόνες χαλάρωσης που παρατηρούνται.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις (των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση» επισήμανε.

Καταλήγοντας ο καθηγητής ευχήθηκε «να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι» και να βγει ομαλά ο Αύγουστος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία χθες από τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες.

Από αυτά, τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ πρώτη σε νέα κρούσματα είναι και πάλι η Αττική (βλ. αναλυτική λίστα).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.174 (28.0%) σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 (50.1%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά, εντοπίστηκαν:

- 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

- ένα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Εννιά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Εξ αυτών, δύο είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο ίδιο διάστημα, ένας ασθενής κατέληξε από τη νόσο COVID-19 και από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 202 θάνατοι στη χώρα. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι7 6έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM