Φωτιά στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τα ντοκουμέντα για προσπάθεια συγκάλυψης - «Θάψε τα έγγραφα»

Φωτιά στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τα ντοκουμέντα για προσπάθεια συγκάλυψης - «Θάψε τα έγγραφα» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με ντοκουμέντα για προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ενώ ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία λεπτομερώς, για τις πιέσεις που καταγγέλλει πως δέχτηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί, ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Ματθαιόπουλος ακούγεται να ζητά από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να αποκρύψει στοιχεία από την έρευνα. «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχί@@@ σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ήταν εκείνος που ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Σώματος ακούγεται καθαρά να ισχυρίζεται πως μεταφέρει εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (...) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά' πα. Για να ξυπνήσεις».

Από το ηχητικό δεν λείπουν ούτε οι απειλές καθώς γίνεται λόγος για δυσμενή μετάθεση και δικαστήρια που θα κρατήσουν χρόνια. «Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» τον απειλεί σε άλλο σημείο.

«Θάψτε τα έγγραφα»

 

«Ξέρει ο εισαγγελέας τι χαρτιά έχεις ζητήσει;» ακούγεται να ρωτά ο τέως αρχηγός της πυροσβεστικής. «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ'τα. Με ηρεμία δεν χρειάζεται πανικός»

Η μήνυση του κ. Λιότσου θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο. Ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροςβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

 

Αποκαλύψεις για προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές - Ντόμινο εξελίξεων

Στην ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στον ανακριτή ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος, ο τέως αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος φέρεται να κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών αποκαλύπτοντας πως πίσω από δύο παλαιότερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη δολοπλοκίες έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία πολιτών.

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν και πέρυσι με τον Καπέλιο (σ.σ πρώην αρχηγό του Π.Σ) και τον Βασιλειάδη (σ.σ πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Δήμαρχος Κυθήρων: Κάηκε το νησί για να γίνουν «ξεκαθαρίσματα» στην πυροσβεστική

Βαριές καταγγελίες εξαπέλυσε ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Καρχαλάκης, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στο νησί, διαμαρτυρόμενος πως το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά «ξεκαθαρίσματα» στο Πυροσβεστικό Σώμα.

«Συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα», κατήγγειλε ο κ. Καρχαλάκης. 

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκε επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν» δήλωσε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε σε έναν διάλογο του κ. Βασιλειάδη, υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος είχε μεταβεί στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

«-Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε»
– Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

«Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση».

Εξώδικο από την Γεροβασίλη

 

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Το εξώδικο αφορά το χθεσινό δημοσίευμα «στο οποίο εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικές και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπό της». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος η κα Γεροβασίλη θα προχωρήσει νομικά όπως προβλέπεται ενώ αναμένεται να κατατεθεί μήνυση «κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου.»

Η απάντηση της εφημερίδας

Η Καθημερινή απαντά πως αποκάλυψε μία συνομιλία «κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ