Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για επισκέπτες από «μη ασφαλή» αεροδρόμια

Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για επισκέπτες από «μη ασφαλή» αεροδρόμια Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
0

Στους όρους της υποδοχής επισκεπτών στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κάνοντας λόγο για «υποχρεωτικό τεστ» και καραντίνα στους ταξιδιώτες από τα μη ασφαλή αεροδρόμια. 

Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα.

Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χάρης Θεοχάρης, «όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο».

«Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους».

Στους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία κατά τον EASA θεωρούνται απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα ανοίγει συγκροτημένα τις πύλες εισόδου»

 

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών».

Οι 29 χώρες 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, η λίστα όπως διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και σε συνάρτηση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του EASA, περιλαμβάνει τις εξής 29 χώρες:

Αλβανία

Αυστραλία
Αυστρία
Βόρεια Μακεδονία
Βουλγαρία
Γερμανία
Δανία
Ελβετία
Εσθονία
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κίνα
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λίβανος
Λιθουανία
Μάλτα
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ουγγαρία
Ρουμανία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία

H νεώτερη λίστα, όπως θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ