Πλοία: Προς άρση το 50% στην πληρότητα - «Σε αναμονή» τα ταχύπλοα

Πλοία: Προς άρση το 50% στην πληρότητα - «Σε αναμονή» τα ταχύπλοα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Προς αύξηση βαίνει το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας στα πλοία τον επόμενο μήνα καθώς ΥΕΝ και ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Υπενθυμίζεται πρωτόκολλο για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προβλέπει ότι έως τις 15 Ιουνίου τα πλοία θα λειτουργούν με ανώτατη πληρότητα ύψους 50%. Όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται το ecomomistas το ποσοστό ενδέχεται να επανέλθει ακόμα και στο 100% σε περίπτωση που αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα μεταβληθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η άρση των περιορισμών στα πλοία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα ενόψει και της αύξησης των αεροπορικών δρομολογίων από και προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Σε αναμονή τα ταχύπλοα 


Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες περιμένουν την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων προκειμένου να δρομολογήσουν τα ταχύπλοα τα οποία εκτελούν εποχιακά δρομολόγια, περίπου από το Πάσχα και ως τις αρχές του φθινοπώρου. Το πιθανότερο σενάριο για τα δρομολόγια των ταχύπλοων σκαφών είναι να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά τους, στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου υποστηρίζουν ότι με πληρότητες γύρω από το 50% τα ταχύπλοα δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας τους παρά την πτώση της τιμής των καυσίμων τους τελευταίους μήνες.

Στην ελληνική ακτοπλοΐα βρίσκονται δρομολογημένα 85 ταχύπλοα πλοία τα οποία εξυπηρέτησαν περίπου το 20% με 25% των 19,5 εκατομμυρίων επιβατών που ταξίδεψαν στις ελληνικές θάλασσες το 2019.

Στο 50% σε σχέση με πέρυσι η κίνηση των επιβατών 


Στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου τονίζουν ότι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ανέλθει περίπου στο μισό συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019.

Το 2019 περισσότεροι από επτά εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν με πλοίο τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, καθώς από το σύνολο των 19,5 εκατομμυρίων επιβατών το 16% ταξίδεψε τον Ιούλιο και το 21% τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από economistas 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ