Ο κλάδος της εστίασης θα ανοίξει στις 25 Μαΐου και οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα υποδεχτούν στα τραπέζια τους πελάτες, μετά από δύο μήνες. 

 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι στα τραπέζια δεν θα επιτρέπεται να κάτσουν περισσότερα από έξι άτομα, και από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο οι πολυμελείς οικογένειες. Τα κέντρα δεξίωσης δεν θα ανοίξουν την ίδια ημέρα αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τα μέτρα για τα καταστήματα εστίασης, που ανοίγουν στις 25 Μαϊου, όπως ανακοινώθηκε χθες.

 

Και για τα εμπορικά κέντρα που ανοίγουν αύριο πάντως, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο των πελατών, καθώς θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μετρά εσωτερικής επιφάνειας.

 

Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρχουν και στα καταστήματα, στα οποία η χρήση μάσκας υπενθυμίζεται πως είναι υποχρεωτική.

 

Με τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), ώστε να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους. 

 

Η τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», έχει ρυθμίσεις που θα ισχύσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, και στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.

 

Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

 

Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

 

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.