Το σχέδιο για τον τουρισμό, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του καλοκαιριού για τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.

 

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, για τις προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία του τουριστικού κλάδου, από το πώς θα φτάνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, μέχρι το τι θα ισχύει σε ξενοδοχεία και παραλίες, όπως και τι θα ισχύει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

 

Νωρίτερα την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο κ. Θεοχάρης είχε παραδώσει στους φορείς του τουρισμού για διαβούλευση και προτάσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών.

 

Κάθε επιβάτης πτήσης από το εξωτερικό προς την Ελλάδα θα πρέπει εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Όμως, κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα δεν θα γίνεται έλεγχος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού των τουριστών στη χώρα, κάτι που θα αποτελούσε αντικίνητρο για τις διακοπές εδώ.

 

Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, σε κάθε τουριστική περιοχή το αρμόδιο υπουργείο θα μισθώσει κατάλυμα που θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», σε περίπτωση που τουρίστες βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να συμβληθεί σε γιατρό που θα κρίνει αν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου θα προκύπτουν το αργότερο εντός 6 ωρών.

 

Ακόμη, ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Βουλγαρία, το Ισραήλ και η Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έσοδα του τουρισμού, εκτίμησε ότι από τα 18 δισ. του 2019, φέτος θα είναι το πολύ 8 δισ. ευρώ.

 

Πιο αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Θεοχάρης:

 

- Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης σε πτήση από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.


- Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

 

- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.

 

- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς έλεγχο, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

 

- Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως "ξενοδοχείο καραντίνας", όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού.

 

- Κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

 

- Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.

 

- Δεν θα υπάρχει μπουφές στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

 

- Οι ξαπλώστρες θα είναι τοποθετημένες σε απόσταση και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr