Ενδοοικογενειακή βία: Σημαντική αύξηση τις μέρες της καραντίνας -Σύζυγοι ή σύντροφοι το 62% των θυμάτων

Ενδοοικογενειακή βία: Σημαντική αύξηση τις μέρες της καραντίνας -Σύζυγοι ή σύντροφοι το 62% των θυμάτων Facebook Twitter
Πηγή φωτό FRA
0

Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της καραντίνας λόγω κορωνοϊού επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως προδίδουν τα στοιχεία.

Συνολικά 1.769 κλήσεις δέχθηκε τον τελευταίο μήνα η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δύο Φύλων. Για περιστατικά βίας, οι κλήσεις τον Απρίλιο έφτασαν τις 1.070, ενώ τον Μάρτιο ήταν 325.

Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, καθώς έγιναν 648 κλήσεις. Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 7 στα 10 περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα, ενώ 3 στις 10 καταγγελίες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέλφια, γείτονες ή φίλοι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 9 στα 10 άτομα που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900 τόλμησαν να αναφέρουν για πρώτη φορά περιστατικό βίας, τονίζει η γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι– σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών)- δηλαδή 485 άνθρωποι- ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας (77 ανθρώπους) αφορούσε σε παιδιά. Το 8% των περιστατικών βίας αφορούσε πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους (56 θύματα) και τα 67 περιστατικά αφορούσαν βία κατά γονέων και αδελφών (9%).

Σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα περιστατικά βίας αυξάνονται, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής.

Οι ηλικίες των θυμάτων

Η κύρια ηλικιακή ομάδα που κάλεσε στη γραμμή SOS, ήταν από 40-54 ετών (27%), με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών (18%).

Το 52% ήταν έγγαμες, το 62% με παιδιά και το 21% εργαζόμενες. Από τους ανθρώπους που κάλεσαν στη γραμμή SOS, το 40% ήθελε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Τέλος, 41 κλήσεις αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες. Μάλιστα 15 περιστατικά ήταν έκτακτα και χρειάστηκε να απομακρυνθούν τα θύματα άμεσα από το περιβάλλον τους, ενώ στη συνέχεια τα θύματα και τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα που εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ